Το Κ. Νευροκόπι συστάθηκε αρχικά το 1919 ως κοινότητα Ζυρνόβου και στην συνέχεια το 1927 μετονομάστηκε σε Κ. Νευροκόπι. Σήμερα αποτελεί την έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου καθώς παραδοσιακά ήταν το διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του ευρύτερου λεκανοπεδίου και αριθμεί 2.158 κατοίκους.
Το όνομα Νευροκόπι, σύμφωνα με τον αρχιδιάκονο και ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Νευροκοπίου το 1900 Κώστα Χατζηδημητρίου , προήλθε από την επίδραση που έχει στα νεύρα το κλίμα της περιοχής (χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα). Η πόλη του (Άνω) Νευροκοπίου πιθανόν αποτελεί τη συνέχεια της αρχαίας Νικόπολης παρά το Νέστο.
Η περιοχή κατοικήθηκε από Θράκες στους ιστορικούς χρόνους και βρισκόταν στα όρια της χώρας των Ηδωνών και των Οδομάντων, του « μαχιμωτάτου Θρακών έθνους» σύμφωνα με τον Αριστοφάνη.
Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν βετεράνοι του ρωμαϊκού στρατού μετά την ιστορική μάχη των Φιλίππων του 42 π.Χ.
Πολιούχος της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου είναι ο Άγιος Δημήτριος. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στο Νευροκόπι χτίστηκε το 1866.
ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ
Η γιορτή των Αγίων Θεοδώρων
Η γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, (‘Αγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης & Άγιος Θεόδωρος ο Τήρον) είναι ένα έθιμο που επιβιώνει εδώ και αιώνες στην περιοχή μας, από την εποχή του Ιουλιανού του Παραβάτη. Γιορτάζεται στο εξωκλήσι των Αγίων, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1150 μέτρων περίπου βορειοανατολικά του Νευροκοπίου σε μια απόκρημνη πλαγιά και στο “Αλώνι” που βρίσκεται στην περιοχή κοντά στο δρόμο προς Ποταμούς.