ΤΚ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ

Νοτιοδυτικά του Νευροκοπίου στα 580 περίπου μέτρα υψόμετρο βρίσκεται το χωριό Περιθώρι.  Πρόκειται για χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό, με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.

Στο Περιθώρι βρίσκεται και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου χτισμένος το 1835. Πρόκειται από τα παλαιότερα χρονολογημένα μνημεία του Λεκανοπεδίου. Η ξύλινη στέγη του είναι τρίκλιτη βασιλική. Είναι διακοσμημένος με πλίνθινους σταυρούς και ένα εντυπωσιακό μεταγενέστερα χτισμένο καμπαναριό (1911).

Στην περιοχή του Περιθωρίου βρίσκεται μεγάλο τμήμα της ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ αποτελούμενο από τα Οχυρά, ΠΑΡΤΑΛΟΥΣΚΑ (όπου γυρίστηκε και η γνωστή ταινία με τον Πρέκα), ΜΑΛΙΑΓΓΑ και ΠΕΡΙΘΩΡΙ.

Πάνω από την Κοινότητα  Περιθωρίου δεσπόζει το ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου και το θρυλικό οχυρό ΠΕΡΙΘΩΡΙ που αντιμετώπισε με θάρρος και τόλμη  τη γερμανική επίθεση του 1941.  Σε ένδειξη τιμής προς τους πεσόντες κατασκευάστηκε  μαρμάρινη στήλη με αετό στην κορυφή της και μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των νεκρών ηρώων στη βάση της, ενώ δίπλα της υπάρχει ένας μεταλλικός σταυρός στη μνήμη των Γερμανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά την γερμανική εισβολή. 

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ