Frozen Peaks: Όταν ο αθλητισμός συναντάει την ιστορία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ /Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, 14:29:40 / Τελευταία Ενημέρωση: 15:21 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι αγώνες ορεινού δρόμου, ακόμα και στις πιο απόκρημνες περιοχές της πατρίδας μας, αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη -και ευπρόσδεκτη- δοκιμασία για πολλούς λάτρεις του τρεξίματος. Πρόκειται για διοργανώσεις που στέφονται με απόλυτη επιτυχία όχι μόνο χάρη στην άρτια οργάνωσή τους αλλά και χάρη στο απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, το οποίο μαγεύει όσους συμμετέχουν.

Ωστόσο, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων διοργάνωσε για πρώτη χρονιά φέτος έναν υπερμαραθώνιο ορεινού δρόμου όπου ορισμένοι από τους 230 συμμετέχοντες δρομείς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχαν το μοναδικό προνόμιο να τρέξουν όχι μόνο σε απόκρημνες πλαγιές και δύσβατα μονοπάτια αλλά και… μέσα από τις σήραγγες των οχυρών!

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των οχυρών, της επονομαζόμενης Γραμμής Μεταξά, που αυτά τα ιστορικά κτίσματα μέσα στο βουνό, κτίσματα άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πατριωτισμό και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών, φιλοξένησαν δρομείς στη διάρκεια ενός τόσο ξεχωριστού αγώνα ορεινού δρόμου του “Frozen Peaks” ή -στην ελληνική εκδοχή του- «Παγωμένες κορυφές».

Η διοργάνωση “Frozen Peaks” αποτελείτο από τέσσερεις αγώνες, μοναδικούς στην Ελλάδα: 1) PANORAMA 265km με D+ 11.000m, 2) HIGHLAND 89km με D+ 4.500m, 3) HEROES 42km με D+ 1200m, 4) LISSE 12km με D+ 200m. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κάτω Νευροκοπίου «ήταν απερίγραπτα τα συναισθήματα και οι εντυπώσεις των δρομέων όταν έμπαινα μέσα στις στοές των οχυρών και έρχονταν αντιμέτωποι μ’ ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και της περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας. Μάλιστα, οι δρομείς που διέρχονταν μέσα από τις στοές άκουγαν και ηχητικά ντοκουμέντα από τις μάχες και τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της δύσκολης εποχής όπου χρησιμοποιούνταν τα οχυρά».

Ένα περιπετειώδες αθλητικό γεγονός

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώτο αγώνα δρόμου των 265 χλμ., Έλληνες και ξένοι αθλητές δοκίμασαν τις αντοχές τους στο φιλόξενο ιστορικό τόπο, αποκαλύπτοντας τη δύναμη και τον πλούτο των ανθρώπινων δυνατοτήτων, σ’ ένα αθλητικό γεγονός με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά συνάμα γοητευτικό και περιπετειώδη.

«Χαρακτηρίστηκε από τους αθλητές», επισημαίνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, «ως ο δυσκολότερος αγώνας βουνού για τα Ελληνικά δεδομένα και από τους δυσκολότερους στην Ευρώπη, αφού οι αθλητές διέσχισαν τα ψιλότερα βουνά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή το Φαλακρό με υψόμεττρο 2.232 μέτρων και τον Όρβηλο με ύψος 2.212 μέτρων, ενώ εγκατέλειψαν την προσπάθεια μόνο 12 άτομα».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου οι δρομείς του αγώνα HEROES διαπέρασαν συνολικά πέντε ιστορικά οχυρά, διανύοντας απόσταση περίπου 1.000 μέτρων και απέδωσαν φόρο τιμής σε αυτούς που υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας στο μνημείο πεσόντων στο οχυρό Περιθώρι. Στον αγώνα έτρεξε και ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Δράμας, Αντισυνταγματάρχης Χρήστος Κουκουβέτσιος. Οι αγώνες HEROES & LISSE πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή του ΑΣΑΕΔ (Ανώτατου Συμβουλίου Αθλημάτων Ενόπλων Δυνάμεων) και με τη συμβολή του Ταγματάρχη Αναστάσιου Τερζόπουλου.

«Η διοργάνωση Frozen Peaks», σημειώνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, «αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση, που συνδυάζει με συναρπαστικό τρόπο τον αθλητισμό με την ιστορία αλλά και την προβολή της αδιαμφισβήτητης φυσικής ομορφιάς του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου. Αποτελεί για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας μια επιπλέον επιλογή, τόσο στον τομέα του αθλητισμού όσο και σε αυτόν του εναλλακτικού τουρισμού, που αν υποστηριχθεί κατάλληλα μπορεί να λειτουργήσει και ως αυθεντικός πρεσβευτής της ιστορίας, του φυσικού κάλλους του τόπου αλλά και των πολλαπλών δυνατοτήτων του».

Η Μάχη των Οχυρών στο οροπέδιο Νευροκοπίου

Στο οροπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας η επίθεση της εβδομηκοστής δεύτερης γερμανικής Μεραρχίας επικεντρώθηκε κυρίως στα ανατολικά της τοποθεσίας, δηλαδή στις οδούς προς Δράμα και Σέρρες. Όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ιστορικός ερευνητής, Κώστας Παπακοσμάς, «το κύριο βάρος της επίθεσης από τέσσερα γερμανικά τάγματα δέχθηκαν τα Οχυρά Λίσσε, Πυραμιδοειδές, Περιθώρι και Μαλιάγκα. Οι γερμανικές δυνάμεις πεζικού υποστηρίζονταν από πυροβόλα εφόδου και πυροβολικό αλλά δεν είχαν αεροπορική κάλυψη. Όλες οι κατά μετώπων επιθέσεις των Γερμανών και οι προσπάθειες διείσδυσης αποκρούστηκαν από τα πυρά των Οχυρών και του ελληνικού πυροβολικού».

«Επί τρεις ημέρες», συνεχίζει ο κ. Παπακοσμάς, «τα γερμανικά στρατεύματα έμειναν καθηλωμένα στο οροπέδιο χωρίς να μπορέσουν να περάσουν, υποκείμενοι σε πολύ μεγάλες απώλειες σε προσωπικό και σε υλικό. Τελικά, μετά τη συνθηκολόγηση που έγινε αρχικά στη Θεσσαλονίκη τα Οχυρά παραδόθηκαν με τιμές και οι υπερασπιστές τους, Έλληνες στρατιώτες, τα εγκατέλειψαν χωρίς να θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου».

Από τα σημαντικότερα Οχυρά ήταν αυτό του Λίσσε. Κατασκευάστηκε μέσα στο λόφο που υψώνεται στη πεδιάδα του Νευροκοπίου, και βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού Οχυρό. Οι οχυρώσεις του αποτελούνται από τέσσερις ομάδες στοών σε όλη την έκταση του λόφου, με υπόγειες στοές που ξεπερνούν τα 950 μέτρα συνολικά. Δύο από τα συμπλέγματα στοών επικοινωνούν με υπόγειες διαβάσεις, ενώ τα άλλα δύο αποτελούν αυτόνομες αμυντικές εγκαταστάσεις. Το Οχυρό διέθετε πολυβολεία, εγκαταστάσεις για διαμονή και αποθήκευση, δεξαμενές νερού, ηλεκτρογεννήτριες, οπλισμό και θέσεις για στρατιωτικά οχήματα. Η δύναμη του Οχυρού Λίσσε αποτελούνταν από 12 αξιωματικούς και 457 οπλίτες. Λόγω της απαραίτητης μυστικότητας και της ανάγκης για καμουφλάζ, οι εγκαταστάσεις του Οχυρού είναι δυσδιάκριτες από την εξωτερική πλευρά και η πρόσβαση σε αρκετές από τις εισόδους του είναι δύσκολη.

Β.Λωλίδης

Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ