Eργασίες συντήρησης στον ΙΝ Αγίου Γεωργίου (video)

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Νομού Δράμας ξεκίνησε εργασίες συντήρησης στην κοινότητα Αχλαδιά του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Κριθαράς και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για σταυροειδή εγγεγραμμένο τετρακιόνιο Ναό με τρούλο και εξαιρετικές αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες. Η ανέγερσή του τοποθετείται το 1870.

Για τον συγκεκριμένο Ναό πολλοί εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ανάδειξή του μέσα από σχόλια σε αναρτήσεις τους αποτυπώνοντας την ομορφιά και την αξία του μέσω video και φωτογραφιών στο διαδίκτυο.

Μεταξύ άλλων αναρτήθηκαν σχετικά τα παρακάτω:

  • Ο Γεώργιος Μουρουζίδης (συντοπίτης μας) με ανάρτησή (στις 21 Ιανουαρίου 2020) στο προσωπικό του προφίλ στο facebook:   «Ο μεταβυζαντινός ναός Αγίου Γεωργίου, του εγκαταλειμμένου χωριού Κριθαρά, 14 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά του Νευροκοπίου. Από τα σπλάχνα των οικτιρμών των χαλασμάτων του χωριού και του ναού, αναδύεται, η οσμή της φρίκης των εμφυλιοπολεμικών συγκρούσεων και η απόγνωση της μεθορίου. Στον πατριωτισμό όλων μας επαφίεται η προσπάθεια της συντήρησης, της ανάδειξης του τόπου και της αναστροφής της παρακμιακής του πορείας
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος (Διοργανωτής Αγώνων Βουνού). Κατά τη διάρκεια αποτύπωσης των παλιών μονοπατιών για την εξυπηρέτηση του αγώνα Panorama σκόπιμα οδήγησε το μονοπάτι από το εγκαταλειμμένο οικισμό  προκειμένου να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος Ναός παρουσιάζοντας τις ιδιαιτερότητές του και τονίζοντας την εγκατάλειψη.
  • Ο φωτογράφος τοπίου Κατραντζής Δημήτρης συμπεριέλαβε τον Ναό στο εξαιρετικό βίντεο (1:05 & 1:25) που είχε δημιουργήσει προβάλλοντας ιδιαίτερα σημεία του Νομού Δράμας.

  • Η διοργανωτές του Frozen Peaks στο βίντεο του 2018 ενσωμάτωσαν εναέριες λήψης του Ναού (1:22).
  • Σελίδα του Δήμου. Ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του, χαρακτηρισμένο σε ψήφισμά της Ε’ Επιστημονικής Συνάντησης ως ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορία της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που δυστυχώς όμως αφέθηκε κυριολεκτικά στο έλεος της φθοράς του χρόνου και των πάσης φύσεως επιδρομέων. Πρόκειται για σταυροειδή εγγεγραμμένο τετρακιόνιο Ναό με τρούλο και εξαιρετικές αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες. Η ανέγερσή του τοποθετείται το 1870. Είναι επισκέψιμος μόνο για ριψοκίνδυνους προσκυνητές, μιας και η πυκνή βλάστηση έχει καλύψει όλες τις διόδους από τους τοίχους που κατέρρευσαν και το μόνο που στέκεται όρθιο σε πείσμα των καιρών είναι το Ιερό του Ναού. Αν παρόλα αυτά το τολμήσετε, και αν είστε τυχεροί, θα δείτε σε μια γωνιά να καίει το καντηλάκι που κάποιοι πιστοί φροντίζουν να ανάβουν.

Η συνεχής ανάδειξη του Ναού μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε ως αποτέλεσμα την εμπλοκή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κα Πουλιούδη Βασιλική την Τετάρτη 1 Δεκ 2020 ανάρτησε στο προσωπικό της προφίλ τα παρακάτω:

Το λιγότερο που έχουμε να πούμε εμείς είναι «συγχαρητήρια σε όλους όσους εμπλέκονται για την ανάδειξη της άγνωστης και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου!!»

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ