Σε Καλλιτεχνικό Χωριό μετατρέπεται ο Βώλακας.

Μια μεγάλη μουσική γιορτή μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα !

Διοργανώνεται από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου και την ΑΜΚΕ ARTORRO

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ γιορτή, που θα αποτελέσει μεγάλο σταθμό στα καλλιτεχνικά και μουσικά πράγματα της περιοχής της Δράμας αλλά και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, ετοιμάζεται ήδη στο Βώλακα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο καλλιτεχνικό και μουσικό χωριό με την επωνυμία Volax, που θα λειτουργήσει το ερχόμενο καλοκαίρι στο Βώλακα. Η ΑΜΚΕ ARTORRO και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν φέτος το καλοκαίρι τον Βώλακα, με το μεγάλο «Καλλιτεχνικό Χωριό» στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο!

Από τις 25 Ιουλίου μέχρι και 7 Αυγούστου 2022, ο Βώλακας, αυτό το μικρό ορεινό χωριό του Νομού Δράμας σε υψόμετρο 830 μέτρων, θα καταστεί το κέντρο της καλλιτεχνικής και μουσικής έκφρασης.

Η κύρια διοργάνωση από την ΑΜΚΕ ARTORRO, με τη συνδιοργάνωση και την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, έχει να προσφέρει στον κόσμο της περιοχής αλλά και σε όλους τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, μια ολοκληρωμένη πρόταση για διεξαγωγή μουσικών σεμιναρίων, συναυλιών και άλλων παράλληλων καλλιτεχνικών δράσεων στο Βώλακα.

Όπως μας ενημερώνουν τα μέλη της ΑΜΚΕ ARTORRO, η Στέλλα και η Κατερίνα, «ανάμεσα στα επιβλητικά λατομεία, το πυκνό δάσος, τα άγρια άλογα και μια ανάσα πριν το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, φέτος το καλοκαίρι θα πάρει ζωή για πρώτη φορά το καλλιτεχνικό χωριό Volax (Βώλαξ)- Village of culture-art experience».

Στους πρόποδες του όρους Φαλακρού θα βρεθούν 18 καταξιωμένοι Έλληνες μουσικοί και χορευτές για να διδάξουν, να συμπράξουν καλλιτεχνικά μεταξύ τους και να παρουσιάσουν το έργο τους στο διάστημα δυο εβδομάδων (9 καθηγητές την πρώτη εβδομάδα και 9 τη δεύτερη εβδομάδα).

Ένα μοναδικό μουσικό χωριό στο Βώλακα

Εκ μέρους της ΑΜΚΕ ARTORRO, μιλάει στον «Π.Τ.» η κα. Στέλλα, η οποία σημειώνει αρχικά ότι «ο σχεδιασμός του project ξεκίνησε από το 2018, όμως με τον κορωνοϊό πήγε πίσω. Πλέον μπορεί να υλοποιηθεί από φέτος και είναι μια πρωτότυπη ιδέα. Μουσικά χωριά υπάρχουν και άλλα στην Ελλάδα όπως του Ροζ Ντέιλι, το Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου και οι Μουσικές Αυλές στην Ικαρία».

Όπως λέει η ίδια, «όλα αυτά έχουν μια πολύ συγκεκριμένη θεματολογία και ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική. Από τη Λάρισα μέχρι τον Έβρο δεν υπάρχει κανένα άλλο παρόμοιο μουσικό χωριό. Και όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολη η επίσκεψη πολλών από εμάς να πάμε σ’αυτά».

«Η δική μας πρόταση είναι πολύ διαφορετική» τονίζει το μέλος της ΑΜΚΕ ARTORRO. «Στο VOLAX θα έχουμε πολλά είδη μουσικής όπως τζαζ, κλασική και ανατολική μουσική, ακόμα και παραδοσιακή όπως και βυζαντινή, κάτι που δεν υπάρχει πουθενά. Ακόμα, θα έχουμε και ένα αθλητικό διήμερο αρχικά, που την επόμενη χρονιά θα μετατραπεί σε αθλητική εβδομάδα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα στο Βώλακα, να πιάσουμε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Βουλγαρία αλλά και την Τουρκία και είμαστε family friendly (για όλη την οικογένεια), γιατί θα έχουμε δωρεάν απασχόληση για τα παιδιά έξι ώρες την ημέρα, professional friendly και ΑΜΕΑ friendly, γιατί ο Βώλακας είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να μπορούν να περνούν παντού τα αμαξίδια».

Στο μουσικό καλλιτεχνικό χωριό του Βώλακα, τις ημέρες αυτές θα πραγματοποιηθούν συνολικά 16 εργαστήρια μουσικής (τζαζ, κλασικής,  παραδοσιακής και ανατολικής), θα μπορεί να τα παρακολουθήσει κάποιος για πέντε μέρες με πολύ γνωστούς δασκάλους με ένα μικρό αντίτιμο και θα μπορεί να μείνει στα ξενοδοχεία του χωριού.

Όπως σημειώνει η ίδια, «ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου αγκάλιασε όλη αυτή την προσπάθεια και γι’ αυτό συνδιοργανώνει μαζί μας αυτή τη μεγάλη γιορτή. Φέτος οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν για δυόμισι εβδομάδες, την επόμενη χρονιά όμως θα λειτουργήσει για ένα ολόκληρο μήνα, ενώ κάθε βράδυ θα γίνεται και μια συναυλία».

Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου: Αγκαλιάσαμε αμέσως την πρόταση

Δηλώσεις για το θέμα στον «Π.Τ.» έκανε και ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, ο οποίος σημειώνει ότι «ξεκίνησε μια πολύ καλή συζήτηση με την ARTORRO για να γίνει κάτι πρωτοποριακό στο Βώλακα. Ο Βώλακας είναι ένα παραδοσιακό χωριό με έντονη παρουσία στα πολιτιστικά πράγματα και στη μουσική. Ο Δήμος Νευροκοπίου έχει και επιδιώκει την εξωστρέφεια και όλοι μαζί το αγκαλιάσαμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν ωραίο θεσμό κάθε καλοκαίρι. Ο Βώλακας μπορεί να γίνει ένα κέντρο καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και επισκεψιμότητας για την περιοχή. Ο Δήμος το στηρίζει όλο αυτό και σίγουρα θα βοηθήσει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Για μας είναι κάτι μοναδικό για τη Βόρεια Ελλάδα και πιστεύω ότι είναι αυτό που θέλουμε. Να έρθει κόσμος εδώ, να δει τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας και να βάλουμε στο μυαλό τους, ότι είμαστε μια επισκέψιμη περιοχή, με παράδοση και ότι θα μπορούν να κάνουν κάτι εδώ».

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Αν και ακόμα το πλήρες πρόγραμμα δεν έχει βγει, εντούτοις μπορούμε να δούμε τι θα περιλαμβάνει ενδεικτικά το Καλλιτεχνικό Χωριό του Βώλακα εκείνες τις ημέρες.

Πρόκειται για μια δράση η οποία θα αποτελέσει την εστία μιας καλλιτεχνικής κοινότητας και πόλο έλξης για ανθρώπους της τέχνης από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θα αναδείξει και θα προωθήσει τον πολιτιστικό προϊόν του τόπου μας και όχι μόνο.

Θα αποτελέσει αντικείμενο εκπαιδευτικών παρουσιάσεων, εκδηλώσεων και συναυλιών.

Θα τονώσει την τοπική οικονομία με την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και την ψυχολογία των κατοίκων μετά την παρατεταμένη απομόνωση και την απαγόρευση σημαντικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας.

Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα καταφθάσουν από όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα θα συμμετέχουν:

– ο Θοδωρής Τζοβανάκης στο σεμινάριο πιάνου

– ο Δημήτρης Βασιλάκης στο τζαζ σαξόφωνο

– ο Γιάννης Ευσταθόπουλος στην κλασική κιθάρα

– ο Χρήστος Κόζαλης στο βιολοντσέλο

– η Αλεξία Κολέτσου στη yoga

– o Ανδρέας Παπανικολάου στο βιολί για ανώτερο επίπεδο

– η Irene Topuria- Παπανικολάου στο βιολί για αρχάριους

– ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά

– ο Σωκράτης Σινόπουλος στα έγχορδα

– η Κατερίνα Παπαδοπούλου στο παραδοσιακό τραγούδι

– ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο

– ο Πέτρος Παπαεμμανουήλ στη βυζαντινή μουσική

– η Κατερίνα Αστερίου στους παραδοσιακούς χορούς

– ο Θανάσης Κουλεντιανός στο κανονάκι

– ο Ευγένιος Βούλγαρης στο ούτι

Η σύνδεση της Ανατολής με τη Δύση αποτελεί την κεντρική θεματική της

δράσης και θα θέσει και τον παλμό της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Αθλητικό τριήμερο

Στο αθλητικό τριήμερο θα συμμετάσχουν οι παρακάτω με συμμετοχή κατ’

ελάχιστο 20 αθλητών από το κάθε άθλημα:

– KMP-Κrav Maga Protection, Μαχητικό κραβ μαγκά, πολεμική τέχνη του Ισραηλινού στρατού.

– Σεμινάριο Pole Dancing για πρώτη φορά στην Βόρεια Ελλάδα με πασίγνωστη Πρωταθλήτρια

– Αγώνες Bridge (Πνευματικό άθλημα) από τον Αστέρα Δράμας

– Survival Camp με τον Γιάννη Ματαλλιωτάκη (αναρρίχηση, καταρρίχηση, μαγείρεμα στη φύση, σακίδιο επιβίωσης)

– Σεμινάριο παραδοσιακών τοπικών οργάνων από τον Γιώργο Μαυρίδη

Κάθε βράδυ στις 8.30 θα πραγματοποιείται ανοιχτή προς το κοινό συναυλία στο χώρο του σχολείου. Συνολικά θα λάβουν χώρα 10 μεγάλες συναυλίες στο διάστημα των δυο εβδομάδων.

Πρωϊνός Τύπος

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ