ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ

Γραμμή Μεταξά ονομάζεται η περίφημη σειρά οχυρωματικών έργων, υπόγειων και επίγειων, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, που κατασκευάστηκαν με σκοπό την άμυνα της Ελλάδας σε περίπτωση εχθρικής εισβολής.

Αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό οχυρωματικό έργο στην νεότερη ιστορία, ανώτερη της γαλλικής γραμμής «Μαζινώ» και εφάμιλλη της γερμανικής γραμμής «Ζίγκφριντ».

Τη «Γραμμή Μεταξά», αποτελούσαν είκοσι ένα Οχυρά που εκτείνονται από τον ορεινό όγκο της Κερκίνης (Μπέλες) μέχρι το Νέστο ποταμό καθ’ όλο το μήκος των βορείων ελληνικoβουλγαρικών συνόρων.  Τα οχυρά αυτά είχαν κατασκευασθεί, αποκλειστικά από ελληνικά χέρια, για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.

Η περιοχή της «Γραμμής Μεταξά» που έλαβε το όνομά της από τον σχεδιαστή και δημιουργό της, τον τότε πρωθυπουργό και υπουργό εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά,  αποτέλεσε τον κύριο προμαχώνα της Ελλάδας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκεί  δόθηκε ο κύριος αγώνας εναντίον των Γερμανών, ο οποίος έμεινε γνωστός με το όνομα «Μάχη των Οχυρών».

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ