ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ
Το Λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου είναι από τους μεγαλύτερους Δήμους σε όλο τον Ελλαδικό χώρο (873.000τμ) και έχει υψόμετρο 560 μ (Κεντρική Πλατεία). Έχει πληθυσμό 7.860 κατοίκους και αποτελείται από 17 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ. Η περιοχή είναι γνωστή σ’ όλη την Ελλάδα για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και για τα φημισμένα αγροτικά προϊόντα της, κυρίως πατάτες και φασόλια. Το Νευροκόπι περιβάλλεται από τα βουνά του Φαλακρού, του Όρβυλου και του Μενοικίου στο δυτικό άκρο του δασοσκέπαστου τμήματος της Οροσειράς Ροδόπης. Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στον ευλογημένο αυτό τόπο παράγονται οι φημισμένες και εύγεστες πατάτες Κ. Νευροκοπίου, οι οποίες αποτελούν προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Εξίσου ποιοτικά είναι τα φασόλια Κ. Νεροκοπίου για τα οποία υπάρχει Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Οι μικροκλιματικές συνθήκες της περιοχής, οι συχνές εναλλαγές στη θερμοκρασία καθώς και ο τύπος των εδαφών, τα οποία είναι ελαφρώς όξινα και αμμώδη, δίνουν την ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά στα προϊόντα αυτά.
Ο πλούσιος ορυκτός και φυσικός πλούτος της περιοχής δίνει την ευκαιρία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να ασχοληθείμε λατομικές και υλοτομικές εργασίες. Αναγνωρισμένα διεθνώς για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους είναι τα μάρμαρα που εξορύσσονται από την περιοχή του Βώλακα, του Γρανίτη, του Κ. Νευροκοπίου και του Οχυρού.
Μοναδικό ιστορικό μνημείο της περιοχής είναι το Οχυρό ΛΙΣΣΕ, τμήμα της Γραμμής Μεταξά. ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ ονομάζεται η περίφημη σειρά οχυρωματικών έργων, υπόγειων και επίγειων, κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό οχυρωματικό έργο στην νεότερη ιστορία, εφάμιλλο της γαλλικής γραμμής «Μαζινώ» και της γερμανικής γραμμής «Ζίγκφριντ». Η Γραμμή Μεταξά αποτελείται από 21 ΟΧΥΡΑ, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονται στην περιοχή του Νευροκοπίου. Τα οχυρά αυτά είχαν κατασκευασθεί με μεγάλη μυστικότητα, αποκλειστικά από ελληνικά χέρια και με τα πιο μοντέρνα υλικά εκείνης της εποχής. Εκεί δόθηκε ο κύριος αγώνας εναντίον των Γερμανών, ο οποίος έμεινε γνωστός με το όνομα «Μάχη των Οχυρών».
Το Νευροκόπι διαθέτει ένα έφορο Λεκανοπέδιο, το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, δυο κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς (ΠΕΡΙΘΩΡΙ και ΠΑΓΟΝΕΡΙ), δυο μικρές τεχνητές λίμνες (ΛΕΥΚΟΓΕΙΩΝ και ΚΑΤΑΦΥΤΟΥ), δεκάδες φυσιολατρικές διαδρομές, σπάνιας αξίας μεταβυζαντινούς ναούς (Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λιβαδάκι, Ναός Ταξιαρχών στο Ακρινό) και άλλα τόσα αυθεντικά χωριά με καλοδιατηρημένα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής κτίρια, που παραμένουν ζωντανά στο άκρο της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστικά δρώμενα. Ο ποικιλόμορφος ακριτικός προορισμός αγγίζει τα σύνορα με τη Βουλγαρία (βόρεια ο δρόμος καταλήγει στο τελωνείο Εξοχής) και προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες του, εγκάρδια φιλοξενία, πλήθος από μοναδικές εμπειρίες και καλό φαγητό.