Επίσκεψη στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη από εκπροσώπους της Κοινότητας Κάτω Νευροκοπίου

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κάτω Νευροκοπίου Χατζηκωνσταντίνου Ησαΐας και ο Αναπληρωτής Παναγιώτης Ηλιάδης επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη στο γραφείο του, προκειμένου να συζητήσουν θέματα τα οποία απασχολούν τους κατοίκους της Κοινότητας και δεν υπάγονται στις αρμοδιότητες του Δήμου όπως:

α) Καθαρισμός του Χειμάρρου εντός οικισμού από την πυκνή βλάστηση (χόρτα)

β) Καθαρισμός του τμήματος της ΕΟ Προσοτσάνη – Νευροκόπι από την πυκνή βλάστηση (χόρτα)

γ) Καυσόξυλα

-Για τον καθαρισμό του χειμάρρου, ο κ Παπαδόπουλος ενημέρωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι σε διαδικασία προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο, προκειμένου να καθαριστεί με μηχανήματα από την Γέφυρα(παλιά διάβαση) έως την Νέα Γέφυρα. Λόγω όμως της χρονοβόρας διαδικασίας, η κοινότητα αιτήθηκε να επιτραπεί η είσοδος χορτοκοπτικών μηχανημάτων στον χείμαρρο, διότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Το αίτημα αντιμετωπίστηκε θετικά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

-Για τον καθαρισμό του τμήματος της Ε.Ο. Προσοτσάνη – Νευροκόπι από τα χόρτα, δόθηκε άμεσα λύση με τον προγραμματισμό εργασιών για την επόμενη εβδομάδα, αλλά δυστυχώς θα καθυστερήσει περισσότερο λόγω βλάβης του ειδικού οχήματος κατόπιν ενημέρωσης της υπηρεσίας.

-Για τα καυσόξυλα ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το θέμα το παρακολουθεί με τον κυβερνητικό Βουλευτή κ Κωνσταντίνο Μπλούχο, για το οποίο έχουν προβεί σε σειρά συναντήσεων για να βρεθεί σύντομα λύση.

Ενημερωτικά την ίδια μέρα ο κ Μπλούχος βρέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και μεταξύ άλλων ενημέρωσε τους παρόντες σχετικά επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Αντιπεριφερειάρχη και διαβεβαιώνοντας ότι το θέμα έχει θετική εξέλιξη για την χειμερινή περίοδο 2020-2021. Παρ όλα αυτά ο Πρόεδρος της Κοινότητας παίρνοντας τον λόγο και αφού ευχαρίστησε τον Βουλευτή για τις ενέργειές του προς όφελος και των κατοίκων της Κοινότητας, τοποθετήθηκε σχετικά και πρότεινε:

«Όπως γνωρίζετε το Κάτω Νευροκόπι δικαίως το χαρακτηρίζουν σαν τη Σιβηρία της Ελλάδας, όχι γιατί στην περιοχή σημειώνονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες (κάποιες χρονιές παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές), αλλά για το παρατεταμένο κρύο που διαρκεί κατά μέσο όρο πάνω από δυο μήνες (τονίζοντας την διαφορά με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας). Δηλαδή εκτός του ότι οι κάτοικοι αφενός ξεκινάνε να ζεσταίνουν τα νοικοκυριά τους από μέσα Σεπτέμβρη έως ακόμη και μέσα Μάη, αφετέρου από μέσα Δεκέμβρη έως τέλη Φλεβάρη είναι αναγκασμένοι να ζουν κυριολεκτικά σε συνθήκες κατάψυξης (συνήθως οι θερμοκρασίες κυμαίνονται καθημερινά από -10 έως -25)

Σύμφωνα με τα παραπάνω και αντιμετωπίζοντας κάθε χρόνο το γνωστό πρόβλημα της διάθεσης καυσόξυλων στους κατοίκους του Νευροκοπίου με έκπτωση, έχουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω: Είναι αδιανόητο σε μια ακριτική περιοχή όπως του Νευροκοπίου να συζητάμε κάθε χρόνο για τα ευνόητα.Τα δέκα χωρικά ανά οικογένεια με την έκπτωση του 50% επί της αγοράς μόνο (όχι μεταφορά και κοπή) σε σύγκριση με τις καιρικές συνθήκες δεν επαρκούν. Μεγάλο ποσοστό των κατοίκων χρησιμοποιεί πέλλετ ή άλλου είδους θέρμανσης και επωμίζεται όλο το κόστος.

Προτείνουμε, άμεσα νομοθετική ρύθμιση εάν είναι δυνατό, που να επιτρέπει και στους Δήμους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως του Νευροκοπίου, να χορηγείται επίδομα θέρμανσης. Είναι και ένας λόγος να φρενάρουμε την εγκατάλειψη, που παρατηρείτε τα τελευταία χρόνια στην ακριτική περιοχή μας, λόγο του αυξημένου κόστους επιβίωσης»

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ