Δράμα – Αμφίπολη … γιατί όχι Εξοχή – Αμφίπολη ;

Ανακοινώθηκε πρόσφατα  στη Θεσσαλονίκη, παρόντος μάλιστα και του πρωθυπουργού της χώρας, η κυβερνητική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης. Πρόκειται για έργο συνολικού μήκους 43 χιλιομέτρων, το οποίο σε κάποια σημεία αφορά στην αποκατάσταση και στην διαπλάτυνση (13,5 χιλ) τμημάτων της υφιστάμενης οδικής αρτηρίας, ενώ σε άλλα στην κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων (29,5 χιλ). Πρόκειται για έργο το οποίο, εφόσον τελικά υλοποιηθεί, θα μετατρέψει μια από τις πλέον επικίνδυνες διαδρομές του εθνικού οδικού δικτύου, σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο πλάτους 22 μέτρων, με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Όπως ανακοινώθηκε το έργο θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ (συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα). Η αναβάθμιση θα συντομεύσει κατά μισή ώρα τουλάχιστον, την απόσταση Δράμας – Αμφίπολης. Ο ιδιωτικός φορέας που θα συμμετέχει θα αναλάβει και την ευθύνη της λειτουργίας του νέου αυτοκινητόδρομου για 27 χρόνια, ενώ στην διαδρομή όπως υποστηρίχθηκε δεν θα τοποθετηθούν διόδια. Η Σελίδα τηρεί επιφυλάξεις αναφορικά με την εξαγγελία της μη τοποθέτησης διοδίων στον νέο αυτοκινητόδρομο Δράμας – Αμφίπολης, όπως επίσης και για τον χρόνο ολοκλήρωσης του, συμμερίζεται όμως  την αισιοδοξία των εξαγγελιών γιατί θέλει να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Οι κάτοικοι  του Νευροκοπίου, που ζουν σε μια απομονωμένη περιοχή, η οποία συνδέεται με την πρωτεύουσα του Νομού, με το χειρότερο κομμάτι όλου του εθνικού δικτύου, το οποίο μάλιστα αποτελεί μέρος και διεθνούς οδικής αρτηρίας (Ε 65), αντιμετωπίζουν επιπλέον και το ζήτημα της υπερβολής διοδίων. Δεν είναι δυνατόν για να ταξιδέψει ο κάτοικος του Νευροκοπίου στη Θεσσαλονίκη, να υποχρεούται να πληρώσει δύο ή τρία (αργότερα) διόδια, αφού προηγουμένως έχει διανύσει τη διαδρομή Νευροκοπίου – Δράμας με 45 στροφές, χωρίς στηθαία ασφαλείας, χωρίς διαχωριστικά, χωρίς σήμανση, χωρίς επαρκή φωτισμό, με αποσαθρωμένο οδόστρωμα, με περιορισμένο πλάτος και κατά συνέπεια με πολλά ατυχήματα.

Είναι πλέον καιρός και η διαδρομή Δράμας – Σ.Σ Εξοχής, να τοποθετηθεί στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης, για την διεκδίκηση της αναβάθμιση της. Η βελτίωση του Δράμα – Αμφίπολη, γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, όποιος αμφιβάλει, μπορεί να προβεί σε μια πρόχειρη σύγκριση της κατάστασης του απαρχαιωμένου αυτού δρόμου με την κατάσταση των οδικών αξόνων της Πελοποννήσου, για παράδειγμα.

Επίσης, ο απαιτούμενος χρόνος της διαδρομής Νευροκοπίου – Καβάλας είναι εξίσου απαράδεκτη. Οι δρόμοι δεν αποτελούν πανάκεια, συμβάλλουν όμως στην ανάπτυξη μιας περιοχής.

Ο ιστορικός και ο φυσιολατρικός τουρισμός  στην  περιοχή μας θα είχε άλλη διάσταση, εάν η πρόσβαση από την Καβάλα και την Θεσσαλονίκη ήταν συντομότερη και ασφαλέστερη. Όλη η οικονομία της περιοχής θα είχε ενισχυθεί με έναν καλύτερο δρόμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *