Εξελίξεις μέσα στο 2022 για τον δρόμο Δράμα – Αμφίπολη: Ούτε συζήτηση για τον Δράμα – Εξοχή !!!
Εκτός από το fly over της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, οι δρόμοι Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη αποκτούν αναδόχους εντός του 2022.
Με την ανακοίνωση των διεκδικητών της κατασκευής του fly over της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2022, το οποίο είναι το έτος δρομολόγησης των μεγάλων ΣΔΙΤ στις οδικές υποδομές της περιοχής.
Κι αυτό επειδή το fly over δεν είναι το μόνο μεγάλο οδικό έργο ΣΔΙΤ στο οποίο έχουμε εξελίξεις. Είναι επίσης η μετατροπή της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας σε αυτοκινητόδρομο, αλλά και το τμήμα Δράμα – Αμφίπολη.
Οι τρεις μείζονες αυτές οδικές υποδομές θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών συγκεκριμένα κι αυτή η μέθοδος φαίνεται προς το παρόν να αποδίδει, τουλάχιστον ως προς την έναρξη υλοποίησης των υποδομών. Στην πορεία θα μπορεί να κριθεί εάν όντως ήταν η πιο κατάλληλη, δεδομένης και της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας πάντα.
Σε κάθε περίπτωση, το 2022 δρομολογεί εξελίξεις στα τρία αυτά έργα.
Χρονικά, το fly over προηγείται. Είναι άλλωστε και ο «οδηγός» για τα υπόλοιπα έργα ΣΔΙΤ στις οδικές υποδομές. Το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρικών κατασκευαστικών σχημάτων για την υλοποίησή του δείχνει ότι επενδυτικά οι κατασκευαστικές βλέπουν προοπτική σε αυτά τα έργα, που άλλωστε είναι και από τα τελευταία σε επίπεδο οδικών υποδομών στη χώρα, μαζί με άλλους σημαντικούς δρόμους, όπως το βόρειο τμήμα του Ε65, ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, και ο άξονας Πύργος – Πάτρα και Πάτρα – Αθήνα.
Θα απομείνουν οι σιδηροδρομικές υποδομές κι από εκεί και μετά οι κατασκευαστικές εταιρίες θα πρέπει, όπως τονίζουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, να στρέψουν το βλέμμα τους εκτός χώρας, να δείξουν εξωστρέφεια, να βρουν ευκαιρίες σε άλλες αγορές.
Στο fly over, μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε το άνοιγμα των προσφορών και την προσωρινή επιλογή αναδόχου. Θα περάσει ένα διαδικαστικό εξάμηνο (με τη σύνθεση των εταιρικών σχημάτων δεν αναμένονται –και δε συμφέρουν- ενστάσεις) και η υπογραφή της σύμβασης υπολογίζεται το ερχόμενο φθινόπωρο, ώστε πριν το τέλος του έτους να πιάσουν δουλειά τα εργοτάξια.
Σε ό,τι αφορά στον άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, εντός του 2022 αναμένεται να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός και σύμφωνα με τους υπολογισμούς ανάδοχος αναμένεται να προκύψει μέχρι το τέλος του έτους. Η διαγωνιστική διαδικασία όπως εκτιμούν τα αρμόδια στελέχη υπολογίζεται να ανοίξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ακριβώς την ίδια χρονική σειρά αναμένεται να ακολουθήσει και η κατασκευή του άξονα Δράμας – Αμφίπολης. Έτσι και τα δυο αυτά κρίσιμα για τη βόρεια Ελλάδα οδικά έργα αφού αποκτήσουν ανάδοχο θα μπορούν να δουν τα πρώτα εργοτάξια να εγκαθίστανται μέσα στο επόμενο έτος.
Επί της ουσίας με αυτά τα έργα κλείνει η ατζέντα των μείζονων υπερτοπικών οδικών υποδομών στην περιοχή. Μια ατζέντα που άρχισε να δημιουργείται με την έναρξη υλοποίησης της Εγνατίας Οδού και μένει ανοιχτή επί δεκαετίες, με τις όποιες συμπληρώσεις (οδικοί άξονες που προστέθηκαν στην πορεία) και τις όποιες… αφαιρέσεις (σχεδιασμοί που εγκαταλείφθηκαν, όπως για παράδειγμα ο εξωτερικός περιφερειακός δακτύλιος της Θεσσαλονίκης).
Πηγή: Εργασία…συν
Σχετικό άρθρο : Δράμα – Αμφίπολη … γιατί όχι Εξοχή – Αμφίπολη ;