Σε διαδικασία νομιμοποίησης το

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Το Χ.Κ. Φαλακρό στο τέλος μιας νέας δυναμικής αρχής;

ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ Κέντρο Φαλακρού, έχει πίσω του μια μεγάλη ιστορία. Κυρίως θλιβερή, ασχέτως αν πολλές φορές το χιόνι του έδωσε χαρά και γέλια σε μικρούς και μεγάλους.

Η Δράμα, θα μπορούσε σήμερα να έχει ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά οι … «παιδικές αρρώστιες» όπως θα έλεγε κανείς, ταλανίζουν ακόμα αυτό το εξαιρετικό και πλούσιο βουνό. Πρόκειται για ένα Χιονοδρομικό Κέντρο, με λειτουργικές πίστες, με αναβατήρες και διθέσιες καρέκλες και με απεριόριστη θέα, που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τουριστικά στο έπακρο.

Η θλιβερή του ιστορία, είναι λίγο – πολύ γνωστή στους περισσότερους Δραμινούς και κυρίως σε όσους ασχολούνται «με το βουνό» όπως το αποκαλούν οι γνωρίζοντες. Τα πολλά λάθη του παρελθόντος, οι βιαστικές κινήσεις εδώ και αρκετές δεκαετίες, έφτασαν σήμερα να έχουν γίνει οι πληγές του βουνού. Και μιλάμε πάντα για διοικητικές καταστάσεις, για νομιμοποίηση κτιρίων στον χώρο του Χιονοδρομικού Κέντρου και πολλά άλλα.

Και ακόμα, χωρίς να έχουμε ιδιαίτερη φαντασία, αν αυτό το Χιονοδρομικό δούλευε τέλεια ή τουλάχιστον υπήρχε μια σωστή ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε την περιοχή του Βώλακα κυρίως να «βουλιάζει» στην κυριολεξία από ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταστήματα. Θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί μια ιδιαίτερα δυναμική τουριστική βιομηχανία στην περιοχή με όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να διαθέτει, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, διαδρομές, μονοπάτια και άλλα πολλά.

Αυτή την ώρα, όλα μοιάζουν να βρίσκονται στην αρχή, ή τουλάχιστον για τους πλέον αισιόδοξους στο τέλος μιας νέας δυναμικής (;) αρχής.

Λίγο πριν από το τέλος του 2021, το Χ.Κ. Φαλακρού μπήκε σε μια νέα κατάσταση. Με εντολή του προηγούμενου αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλου, το Χιονοδρομικό παραμένει κλειστό για την τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο. Και ο λόγος, η νομιμοποίηση των κτισμάτων της περιοχής και όχι μόνο.

Όπως είναι ήδη γνωστό και έχει δημοσιεύει ο «Πρωινός Τύπος», ήδη, με την βοήθεια του  Υπ. Εσωτερικών και με την τελική υπογραφή του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, η έκταση που είχε παραχωρηθεί παλαιότερα στον Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας, περνάει πλέον στον Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Δράμας και στην Π.Ε. Δράμας και πλέον δεν υπάρχει ούτε μέτρο της έκτασης αυτής, που να μην ανήκει στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Διαδικασίες νομιμοποίησης

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, για την τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο θα παραμείνει κλειστό. Πολλοί είναι εκείνοι που εξανίστανται. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να ειπωθεί με περίσσια καρδιά είναι αλήθεια, ότι πρόκειται για μια απαραίτητη διαδικασία.

Όπως λένε και οι καλά γνωρίζοντες, όπως λένε και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που βάζουν τις υπογραφές τους και κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παραλείψεις και να φτάσουν στα δικαστήρια σε κάθε περίπτωση που συμβεί κάτι, ήρθε η ώρα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης.

Και οι νομιμοποιήσεις αυτές, υπόκεινται κυρίως στο ζήτημα της νομιμοποίησης όλων των κτιρίων, κτισμάτων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο χώρο. Και ο λόγος ότι, όλα αυτά τα χρόνια, όλα αυτά επί της ουσίας είναι αυθαίρετα και χωρίς καμιά νομιμότητα.

Αυτό είναι και το κύριο πρόβλημα που απασχολεί την Περιφέρεια. Ότι δηλαδή, οι οικοδομικές άδειες όλων των κτιρίων δεν είναι νόμιμες. Πρόκειται για άδειες οι οποίες επί της ουσίας «βγήκαν στον αέρα», σε περιόδους κατά τις οποίες δεν υπήρχε καμιά παραχώρηση καμιάς έκτασης και ως εκ τούτου είναι πλέον παράνομες. Τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, που τα τελευταία χρόνια αλλάζουν. Κι εδώ που τα λέμε, τι γινόταν παλαιότερα και σήμερα είναι νόμιμο; Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες δεν πληρούσαν καμιά προϋπόθεση σημερινής νομιμοποίησης.

Σήμερα λοιπόν, είναι ανάγκη όλα αυτά τα κτίσματα και οι εγκαταστάσεις στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, να νομιμοποιηθούν. Γι’ αυτό το λόγο, λίγο πριν από το τέλος του 2021, το Δεκέμβριο, το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε τη δέσμευση ενός ποσού 15.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσουν όλες αυτές οι διαδικασίες.

Το ποσό αυτό, πέρασε στο νέο έτος 2022 με τον τίτλο: «Νομιμοποίηση Εγκαταστάσεων Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού» και δέσμευση ποσού 15.000 ευρώ. Η διαδικασία θα ακολουθηθεί με βάση ένα δασικό νόμο, μέσω του οποίου μπορούν να νομιμοποιηθούν παρόμοιες εγκαταστάσεις. Μάλιστα, ακόμα και όταν είχε βγει το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του Χιονοδρομικού, υπήρχαν αυτές οι παλιές μη νόμιμες άδειες. Οι οποίες σε περίπτωση που θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα, ένα ατύχημα, τότε η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να είναι καλή για κανέναν.

Στην έγκριση μάλιστα της εγκριτικής απόφαση αναφέρονται σχετικά: «Υποστήριξη της Υπηρεσίας στην πλήρη αρχιτεκτονική καταγραφή και αποτύπωση των υφισταμένων εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού για την νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων και κυρίως των κτιριακών εγκαταστάσεων με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης κατά τις διατάξεις της παραγράφου 14 του άρθρου 52 του νόμου 4280/2014».

Πρωϊνός Τύπος

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ