Τα ξύλα, το κρύο, η αδιαφορία και ο σουρεαλισμός στο Νευροκόπι !!!

Όταν πριν ένα χρόνο ανακοινώθηκε ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης, ο κάθε καλοπροαίρετος κάτοικος της ακριτικής μας περιοχής, πίστεψε ότι η σειρά κατάταξης των οικισμών του τόπου μας, στον πίνακα των συντελεστών του επιδόματος θέρμανσης, οφειλόταν σε πιθανά λάθη. * Το Νευροκόπι είναι το ψυχρότερο σημείο της χώρας, τόσο σε διάρκεια όσο και ένταση και η διαπίστωση αυτή δεν είναι αυθαίρετη.

* Παρακάτω, παρατίθενται οι μέσες τιμές θερμοκρασίας (Τemp), σχετικής υγρασίας (RH) και ύψους βροχής (Rain), κατά μήνα (Μonth), της τελευταίας δεκαετίας, στο Νευροκόπι, όπως τις κατέγραψε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Month…..Temp……RH……..Rain

?ή??ς….????……???……..????ή.

1              0.0          84.2        65.6

2              3.3          80.2        66.8

3              6.7          75.1        64.0

4              11.2        70.5        39.2

5              15.3        74.2        64.1

6              19.2        74.1        58.9

7              21.9        68.1        39.4

8              22.0        64.7        36.2

9              17.6        68.6        46.1

10           11.3        78.4        46.8

11           7.1          83.3        72.8

12           1.2          83.2        61.3

Προφανώς και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης θα έπρεπε να ήταν συνάρτηση των παραπάνω κλιματολογικών στοιχείων. Από τα αποτελέσματα όμως αποδεικνύεται ότι, άλλες παράμετροι έπαιξαν ρόλο στον τρόπο υπολογισμού των συντελεστών. Εμείς θα τολμήσουμε να αναφέρουμε την προχειρότητα, την διαπλοκή και την αδιαφορία, δεδομένου ότι το Νευροκόπι βρίσκεται στην 500η θέση.

* Ένα άλλο κωμικοτραγικό στοιχείο των συντελεστών θέρμανσης, είναι οι μεταξύ τους αποκλίσεις, για τους οικισμούς του Δήμου, οι οποίοι βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και έχουν τις ίδιες ανάγκες θέρμανσης.

* Μετά και την φετινή δημοσίευση της απόφασης για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ομολογουμένως είναι υψηλότερο από πέρυσι – είναι όμως οριζόντιο και δεν αποκαθιστά τις αδικίες, ανακύπτουν ορισμένα επιπλέον ερωτήματα για την περιοχή μας, τα οποία απαιτούν απάντηση με τον σεβασμό που αρμόζει στους ακρίτες της περιοχής μας.

✅ Ποια κριτήρια έθεσε το αρμόδιο υπουργείο για τον υπολογισμό των συντελεστών θέρμανσης ;

✅ Τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, είναι αξιόπιστα ; και αν ναι, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν ως βάση στους υπολογισμούς

✅ Όφειλε ο Δήμος Νευροκοπίου να είχε προνοήσει και να είχε ασχοληθεί έγκαιρα με το ζήτημα ;

* Το παζλ στο σάπιο βασίλειο της Δανιμαρκίας, συμπληρώνεται και με τα αρνητικά μηνύματα, αναφορικά τόσο με την διαδικασία ξύλευσης, όσο και με την διανομή καυσοξύλων, παρά τον συνεχιζόμενο περιορισμό των αναγκών, δεδομένης της δημογραφικής κατάρρευσης της περιοχής. Το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό και με πολλές ερμηνείες, σκέψεις και προβληματισμούς, που αντί να λύνεται διαρκώς περιπλέκεται και επιδεινώνεται, εξαντλώντας τα όρια ανοχής των κατοίκων, ιδιαίτερα σε μια χρονιά που οι τιμές των καυσίμων έχουν απογειωθεί. Το ζήτημα αυτό επιβάλλεται να συζητηθεί δημόσια με πρωτοβουλία του Δήμου, ο οποίος είναι υπεύθυνος, με απόλυτη διαφάνεια και με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και της κοινωνίας. Επιπλέον είναι σκόπιμο να συζητηθεί και η σχέση της ξύλευσης, με τα μέτρα πυροπροστασίας.

Στο μεταξύ ένα καλό συμπόσιο μαρμαρογλυπτικής βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νευροκόπι, ερήμην της τοπικής κοινωνίας !!!

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ