Μητροπολίτης Θεοδώρητος

Μια σπάνια πνευματική φυσιογνωμία που ζει δίπλα μας, μεταξύ της άγνοιας και της αδιαφορίας. Ο Μητροπολίτης Θεοδώρητος, γεννήθηκε στις Σέρρες τον Ιούνιο του 1867. Αρχικά σπούδασε στις Σέρρες και στη συνέχεια υπηρέτησε ως δάσκαλος σε διάφορες περιοχές, από το Μελένικο μέχρι τη Θάσο.

Το 1890 εισάγεται και φοιτά στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και ακολούθως υπηρετεί και ιερουργεί σε διάφορα ιδρύματα και εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης.

Στις 23 Οκτωβρίου του 1903, εκλέγεται μητροπολίτης Νευροκοπίου, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Εμπνευσμένος αγωνιστής υπέρ των δικαίων του Μακεδονικού Ελληνισμού της Επαρχίας Νευροκοπίου.

Αποτελούσε ισχυρή πνευματική και θρησκευτική φυσιογνωμία, μια από τις ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της σύγχρονης μακεδονικής ιστορίας. Νέος δυναμικός και αποφασιστικός, ικανός και άξιος της αποστολής του, πρωτοστάτησε κατά της πολυπρόσωπης Εξαρχικής προπαγάνδας, σώζοντας τον Ελληνισμό του Νευροκοπίου από την διπλή κατοχή. Πέθανε το 1907, στις επάλξεις του αγώνα. Πριν πεθάνει είχε την καλή τύχη να δει τελειωμένο το οίκημα της Μητροπόλεως που αυτός θεμελίωσε.

Ο Μητροπολίτης Θεοδώρητος είχε πολύ καλή και στενή συνεργασία, με τον τότε Μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομο (μετέπειτα Μητροπολίτη και μάρτυρα Σμύρνης) και τους Έλληνες πρόξενους στις Σέρρες, μεταξύ των οποίων και ο Ίων Δραγούμης, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί το Νευροκόπι πολλές φορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *