Μητρόπολη Νευροκοπίου

Η Μητρόπολη Νευροκοπίου ανυψώθηκε το 1882, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄, ενώ κατά τους προηγούμενους αιώνες άλλοτε υπαγόταν στην επισκοπή Φιλίππων και άλλοτε στις μητροπόλεις Δράμας και Σερρών. Έτσι ανασυστάθηκε η αρχαία «επισκοπή Νεβροκόπυ».

Το οίκημα ανεγέρθηκε με την γενναία οικονομική βοήθεια του Μελενικιώτη στην καταγωγή, αλλά εγκατεστημένου στο Νευροκόπι Νικόλαου Στογιάννου, έμπορου και δημογέροντα της πόλης. Τον πανηγυρικό, ο οποίος είναι αχρονολόγητος, εξεφώνησε ο μητροπολίτης Χρύσανθος (1885 -1887). Το κτίριο ανακατασκευάσθηκε το 1907. Δίπλα στην Μητρόπολη, υπήρχε ο μητροπολιτικός Ναός, στην περίβολο του οποίου, υπήρχε σχολικό κτίριο, όπου στεγαζόταν το αρρεναγωγείο, το παρθεναγωγείο και το νηπιαγωγείο.

Η Μητρόπολη υπαγόταν απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τιτλοφορούνταν αρχιεπισκοπή Νευροκοπίου και Ραζλοκίου, περιλάμβανε δε στη δικαιοδοσία της, πάνω από εξήντα χριστιανικές κοινότητες, από τον Γρανίτη μέχρι το σημερινό Razlog της Βουλγαρίας. Οι δυσκολίες που είχε να ξεπεράσει η αρτισύστατη μητρόπολη φάνηκαν από νωρίς, όταν από τις 60 και πλέον κοινότητες, άλλες από φυλετικούς λόγους και άλλες από την πίεση εξαρχικών ομάδων προσχώρησαν στο Σχίσμα (1870).

Πιστές παρέμειναν οι κοινότητες : Ζίρνοβο (Κάτω Νευροκοπίου σήμερα), Τσερέσοβο (Παγονέρι), Στάρτιτσα (Περιθώρι), Παπάς Τσαϊρ (βλάχικος οικισμός, δεν υπάρχει σήμερα), Άνω και Κάτω Βροντούς, Καράκιοϊ (Κατάφυτο), Τερλίς (Βαθύτοπο), Γιουρετσίκ (Γρανίτης), κλπ… Πολλά χωριά της περιοχής, όπως τα Λευκόγεια, οι Ποταμοί, το Οχυρό, κλπ…, κατοικούνταν κυρίως από Οθωμανούς. Σήμερα η Μητρόπολη Νευροκοπίου έχει συγχωνευθεί με την Μητρόπολη Ν.Ζίχνης και από την συγχώνευση αυτή έχει προέλθει η Ιερά Μητρόπολη Νευροκοπίου και Ζιχνών, η οποία σύμφωνα με τον νόμο 2315 του 1953, διατηρεί δυο έδρες τη Ζίχνη, που είναι η χειμερινή έδρα του μητροπολίτη (1 Οκτ-30 Ιουν) και το Κ.Νευροκόπι η θερινή έδρα (1 Ιουλ – 30 Σεπ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *