ΛΙΜΝΗ ΚΑΤΑΦΥΤΟΥ

Η τεχνητή λίμνη Καταφύτου βρίσκεται δυτικά του Νομού Δράμας, σε απόσταση 60 χιλ. περίπου από την Δράμα και 2 χιλ. από το ακριτικό Κατάφυτο (χωριό του Δήμου Κ. Νευροκοπίου Δράμας), ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Ορβήλου και της Βροντούς. Έχει κατασκευαστεί φράγμα με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών άρδευσης για την ευρύτερη περιοχή.

Η φωτογραφία είναι δημιουργία του κ Νάτση

Μια μικρή τεχνητή λίμνη κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία που μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει ένα πλούσιο ενδιαίτημα για την πανίδα της περιοχής αλλά και μια όαση αναψυχής για τους περιπατητές. Η λίμνη περιβάλλεται από βιότοπους που είναι φημισμένοι για τον πλούτο της πανίδας και της χλωρίδας που φιλοξενούν.

Σε διάφορα σημεία της λίμνης και μέσα στο μικρό νησάκι, έχουν τοποθετηθεί κιόσκια, τραπεζοπάγκοι και ψησταριές, όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα, ένα έργο του Δασαρχείου Κάτω Νευροκοπίου.  Περιμετρικά της λίμνης μπορεί κάποιος να κάνει ποδήλατο ή να περπατήσει απολαμβάνοντας τις ομορφιές της φύσης.

Στα δυτικά της λίμνης ξεκινάει το πέρασμα που συνδέει το Κατάφυτο με το Καρυδοχώρι Σερρών και στα ανατολικά απλώνεται η πεδιάδα του Βαθυτόπου για την άρδευση της οποίας κατασκευάστηκε η λίμνη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων, έχει έκταση 125 στρέμματα και η περίμετρος της φτάνει τα 2,3 χλμ.

Η χωρητικότητα της λίμνης φτάνει τα 72.000 κ.μ. Το χωμάτινο φράγμα που βρίσκεται στις ανατολικές όχθες έχει μήκος 200 μέτρα. Τροφοδοτείται από τους χειμάρρους Περσέκ και Σινέ και άλλα μικρότερα ρέματα, ενώ τροφοδοτεί με την σειρά της το ρέμα Βαθυτόπου που φεύγει προς τα ανατολικά. Η λίμνη Κατάφυτου διακρίνεται για το ειδυλλιακό της τοπίο, τις δαντελωτές όχθες και το μικρό νησάκι που βρίσκεται στα δυτικά που ενώνεται με τις όχθες με ένα μικρό γεφυράκι.

Από τις όχθες της λίμνης ξεκινάει και ένα όμορφο μονοπάτι 18 χιλιομέτρων που φτάνει μέχρι την κορυφή Τσολιάς του Όρβηλου στα 2.212 μ. Η τεχνητή λίμνη Κατάφυτου αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, αν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να είναι ωφέλιμη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την άγρια φύση.

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ