Λαογραφικό και Πολεμικό Μουσείο Οχυρού

Το 2001 υπό την αιγίδα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, ιδρύθηκε το Λαογραφικό Πολεμικό Μουσείο, στο κτίριο του πρώην ΚΕΦΟ (Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας) στο Οχυρό. Εμπνευστής και ακούραστος  εργάτης  της δημιουργίας του Μουσείου,  ο κ. Χαράλαμπος  Γ.  Ξανθόπουλος. Το Μουσείο περιέχει ιστορικό φωτογραφικό υλικό από τον πόλεμο 1940/41,φωτογραφίες ζώντων και μη αγωνιστών, λάβαρα τα οποία είναι αφιερωμένα και αντιπροσωπεύουν όλα τα Οχυρά της περιοχής, παραδοσιακά αντικείμενα, παλιά αντικείμενα οικιακής χρήσης, κ.ά. .

Ο κ. κ. Χαράλαμπος  Γ.  Ξανθόπουλος είχε υπηρετήσει και την κοινότητα του χωριού Οχυρό ως γραμματέας. Εξίσου σημαντικό έργο επίσης του Γραμματέα του Οχυρού είναι και το βιβλίο-πόνημα ιστορίας το οποίο συνέγραψε και αφορά, το Οχυρό ΛΙΣΣΕ, τις μάχες των Οχυρών, το Μουσείο, την ιστορία του χωριού Οχυρό, την λαογραφία, κλπ…  

Το βιβλίο του κυρίου Χαράλαμπου Ξανθόπουλου.

Ο απλός και εξαιρετικός αυτός άνθρωπος, έδειξε με την στάση και την συμπεριφορά του σε όλη την κοινωνία της περιοχής, ότι η προσφορά δεν έχει πάντα ιδιοτελή κίνητρα και ούτε αποσκοπεί σε προσωπικά συμφέροντα. Η προσφορά αποτελεί στάση ζωής, είναι θέμα παιδείας και αγάπης στον τόπο και στον κόσμο.

Δυστυχώς το Μουσείο αυτό, παραμένει κλειστό.

Το nevrokopi.info αγαπάει το βιβλίο και τιμά τους δημιουργικούς ανθρώπους του τόπου μας.

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ