ΛΙΜΝΗ ΛΕΥΚΟΓΕΙΩΝ

Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Κάτω Νευροκόπι βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Λευκογείων. Η λίμνη σχηματίστηκε με την κατασκευή φράγματος, για τη συγκράτηση των υδάτων του Μυλορέματος, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες άρδευσης της γύρω καλλιεργούμενης γης. Απλώνεται στην ανατολική άκρη ενός οροπεδίου που περιβάλλεται από τους ήρεμους λόφους των βόρειων απολήξεων του Φαλακρού και των λόφων που απλώνονται νότια του Πέτρελικ της Βουλγαρίας. Λίγο πιο νότια βρίσκεται ο μεγάλος κάμπος του Νευροκοπίου στο οποίο ανήκει διοικητικά η περιοχή.


Η μελέτη και κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους και από το 1ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαική Ένωση και ολοκληρώθηκε το 1994.

Η δασική βλάστηση της περιοχής αποτελείται κυρίως από δάση πεύκης και βαλανιδιάς. Το πανέμορφο τοπίο, το οποίο συνδυάζει το υγρό στοιχείο με τη δασική βλάστηση, καθώς και οι διαμορφωμένοι χώροι αναψυχής που κατασκευάστηκαν στις όχθες της λίμνης έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό χώρο άσκησης υπαίθριας αναψυχής.

Το φράγμα της που είναι φτιαγμένο από χώμα έχει μήκος 320 μέτρα. Η επιφάνεια της λίμνης είναι περίπου τα 900 στρέμματα, ο ωφέλιμος όγκος φτάνει τα 13.000.000 κ.μ. και η περίμετρος της καλύπτει μια έκταση 8,25 χλμ. Στις βορεινές όχθες δημιουργούνται όμορφα υγρολίβαδα, ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της λίμνης Λευκογείων είναι τα μικροσκοπικά φιόρδ και η δαντελωτή μορφολογία της ακτής. Οι δρόμοι που περιβάλλουν τη λίμνη είναι ελάχιστοι, ενώ στη γύρω περιοχή απλώνονται τεράστιες εκτάσεις από δασωμένους λόφους που συνεχίζουν μέχρι τα σύνορα. Περιμετρικά τις λίμνης υπάρχει δασικό μονοπάτι όπου κάποιος επισκέπτης μπορεί να το περπατήσει η να κάνει ποδήλατο βουνού.

Η διαδρομή αποτελείτε από μικρές κλίσεις και βρίσκεται στις όχθες της. Ολόκληρη η διαδρομή είναι περίπου 9χλμ και καλύπτει σχεδόν την συνολική περίμετρο.  Περπατώντας κανείς γύρω από τη λίμνη Λευκογείων μπορεί να συναντήσει πολλά θαυμαστά είδη της χλωρίδας και της πανίδας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η περιμετρική διαδρομή της Λίμνης Λευκογείων είναι τμήμα του μοναδικού ορεινού αγώνα Frozen Peaks 261 km D+ 11.000m.

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ