Συμβολικός αποκλεισμός του Τελωνείου Εξοχής για τις κορονοενισχύσεις !!!

Στις  23 Αυγ 2021, οι αγρότες της περιοχής Νευροκοπίου έκλεισαν συμβολικά και για ελάχιστα λεπτά το τελωνείο της Εξοχής. Στην βουβή διαμαρτυρία των νέων κατά βάση αγροτών, ξεχείλιζε η αγωνία για την ίδια τους τη ζωή. Οι διαμαρτυρόμενοι  ζήτησαν την υπεσχημένη συνδρομή της πολιτείας,  για μια χρονιά η οποία κατά γενική ομολογία ήταν ζημιογόνος. Εάν η γεωργία στην περιοχή Νευροκοπίου δεν καταστεί άμεσα βιώσιμη για τους νέους αγρότες, η περιοχή θα εκκενωθεί. Η συγκέντρωση ήταν ενωτική και πολιτισμένη, όπως αρμόζει στον πολιτισμό μας, οι κομματικές διαιρέσεις δεν έχουν πια θέση στον τόπο μας.

Το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου καλλιεργεί και παράγει μεγαλύτερη ποσότητα  πατάτας, από ότι όλη η υπόλοιπη Ελλάδα συνολικά.  Το γεγονός αυτό θα επέτρεπε στο λεκανοπέδιο, εφόσον λειτουργούσε  ένας ενιαίος φορέας διάθεσης, να επηρεάζει την τιμή πώλησης του προϊόντος στη χώρα, με τα ανάλογα οφέλη για τους καλλιεργητές.  Σε μια προηγμένη χώρα, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, η διαδικασία αυτή αποτελεί εμπεδωμένη πρακτική εδώ και δεκαετίες. Πέραν της συνεταιριστικής  προώθησης του προϊόντος, η ομαδική λογική στον προηγμένο κόσμο, έχει επεκταθεί σε κάποιο βαθμό, χωρίς να καταργεί τα ατομικά  κίνητρα και στην διαδικασία της παραγωγής.

Η ιστορία, η περιοχή και η εποχή μας, επιβάλλουν επιτακτικά την ενότητα και την άμεση χρήση των πλέον σύγχρονων μεθόδων σε όλο το φάσμα της διαχείρισης του προϊόντος, από την παραγωγή μέχρι και την τοποθέτηση στον πάγκο του super market.  Η εποχή του μεμονωμένου  πλανόδιου δεν αποδίδει πουθενά πλέον στην Ευρώπη, άρα σύντομα θα εκλείψει και από την Ελλάδα. Επίσης, η καταστροφική λογική μερίδας παραγωγών, να διαπραγματεύεται την τιμή διάθεσης του προϊόντος τους, έξω από κάθε συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος, μόνο αρνητικά αποτελέσματα επιφέρει στην διαμόρφωση της γενικής τιμής.

Η μικρή αυτή εκδήλωση διαμαρτυρίας τάραξε λίγο τα λιμνάζοντα ύδατα της επίπλαστης ηρεμίας στην περιοχή.  Δυστυχώς οι συντεχνιακές διεκδικήσεις αποτελούν ορισμένες φορές μονόδρομο πίεσης στις κυβερνήσεις, δεδομένης της ανισομερούς κατανομής του δημοσίου χρήματος στη χώρα μας.

Στην ταχέως επερχόμενη γεωργία ακριβείας,  ανιχνευτές θα είναι δυνατόν να ενσωματώνονται στις καλλιέργειες για να παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο  στον γεωργό, για την βελτίωση της παραγωγικότητας. Επίσης τα σύγχρονα μεγάλα δεδομένα στον κλάδο των πωλήσεων, θα παρέχουν στοιχεία παρακολούθησης των  μεταφερόμενων προϊόντων (εγχώριων και διεθνών), θα δίνουν την δυνατότητα παρακολούθησης του αποθέματος στις αποθήκες και επιπλέον θα ενημερώνουν για την διαμόρφωση των τιμών στο ράφι σε πραγματικό χρόνο. Τα στοιχεία αυτά με τις κατάλληλες συνεργασίες στις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε, θα επιτρέπουν και τον διεθνή (πέραν της Ελλάδος) έλεγχο των τιμών. Με την χρήση της ραγδαίως εξελισσόμενης βιοτεχνολογίας, είναι πλέον δυνατή η ταυτοποίηση του προϊόντος και κατά συνέπεια ο έλεγχος των ιδιοποιήσεων ή ελληνοποιήσεων της πατάτας και η προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης. Το marketing της πατάτας Νευροκοπίου ποτέ δεν υπηρέτησε τις ανάγκες των αγροτών διότι ήταν ανύπαρκτο ή όταν επιχειρήθηκε, ποτέ δεν ξέφυγε από την επαρχιώτικη λογική. Στον τομέα αυτό απαιτείται άμεση παρέμβαση και η χρήση των πλέον σύγχρονων μεθόδων.

Η Ε.Α.Σ Νευροκοπίου και άλλες ομάδες, οι οποίες αναφύονται τελευταία αποτελούν πολύ καλές πρωτοβουλίες προς την σωστή κατεύθυνση για την διαχείριση της πατάτας, σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθείται στις προηγμένες χώρες.

Η πολιτεία και κυρίως ο πλούσιος Δήμος Νευροκοπίου, έχει την υποχρέωση να συμβάλλει στην διαμόρφωση των προϋποθέσεων, οι οποίες θα εξυπηρετούν τις παραπάνω προκλήσεις, σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόσμο. Όποιος έχει αντιρρήσεις για τα παραπάνω, ας δει τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ας βγάλει τα συμπεράσματα του. Η πατάτα Νευροκοπίου καλλιεργείται εδώ και εκατό χρόνια αλλά η φήμη της φθίνει συνεχώς.

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ