……………….Υπογράφηκαν οι κορωνοενισχύσεις για την πατάτα

Κατά πάσα πιθανότητα μετά το Πάσχα

οι πρώτες πιστώσεις στα μέσα Μαΐου

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ του περασμένου Σαββάτου 3 Απριλίου, δημοσιεύσαμε ότι τελικά την Παρασκευή 2 τρέχοντος μηνός, υπογράφηκαν οι κορωνοενισχύσεις για τους αγρότες. Την απόφαση της ενίσχυσης συνυπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και ο υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Θεοδ. Σκυλακάκης.

Το συνολικό ύψος των εν λόγω ενισχύσεων αγγίζει τα 24,2 εκατ. ευρώ και αφορά σε μια μεγάλη σειρά αγροτικών προϊόντων, μεταξύ άλλων και για την πατάτα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα το προϊόν που αφορά στο Νομό μας, την πατάτα Κ. Νευροκοπίου.

Όπως είχαμε ήδη γράψει στο ίδιο δημοσίευμα, η αποζημίωση για την πατάτα ανέρχεται τελικά στα 205 ευρώ ανά στρέμμα και αυτές ήταν εξ αρχής οι πληροφορίες.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, δηλώσεις από το Νομό Δράμας για την πατάτα έγιναν από 533 παραγωγούς με 19.100 στρέμματα. Και βέβαια, δεν μπορεί να υπάρξει αίτηση για αποζημίωση κάτω από ένα στρέμμα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις στον «Π.Τ.», ο κ. Ζιμπίδης αναφέρει ότι από εδώ και πέρα αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να οριστούν οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής από 10 έως και 15 ημέρες για τις αιτήσεις. Όποιος δεν κάνει αίτηση, προφανώς και δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα των σχετικών αγροτικών ενισχύσεων για τον κορωνοϊό.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «σε όλη την Ελλάδα έχουμε 58.136 στρέμματα για φθινοπωρινή και καλοκαιρινή πατάτα και είναι δηλωμένα στον ΟΣΔΕ. Αν αυτά τα πολλαπλασιάσετε με τα 205 ευρώ ανά στρέμμα έχουμε 11.917.880 ευρώ. Στη συνέχεια θα γίνει και τελική διασταύρωση μέσω ΑΑΔΕ και μετά απ’ όλο αυτό θα ξεκινήσουν οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων».

Ο κ. Ζιμπίδης σημειώνει επίσης τώρα, ότι βρίσκονται και σε επαφή με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, ώστε κάποιες αρκετές ποσότητες πατάτας που έμειναν να απορροφηθούν τελικά από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ