Τα ψηλότερα βουνά της Αν Μακ & Θράκης βρίσκονται στην περιοχή του Νευροκοπίου. Όρος Φαλακρό και όρος Όρβηλος
Το Φαλακρό όρος είναι το ψηλότερο βουνό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με σημαντικότερες κορυφές αυτές του Προφήτη Ηλία (2232μ.), της Χιονότρυπας (2113), της Κοριτσομαγούλας (1996μ.) και της Βάρδενας (2194μ.). Μέρος του Φαλακρού θεωρείται στα δυτικά και ο ορεινός όγκος του Αγ.Παύλου με την ομώνυμη κορυφή (1770μ.). Στο Φαλακρό αναφέρονται πέντε ορειβατικά καταφύγια: στο χιονοδρομικό ( Αγ.Πνεύματος), στο Κουρί, στους Πύργους, στο Χορό και στη Μπαρδίσεβα στη βόρεια πλευρά. Πρακτικά όμως είναι λειτουργικό μόνο το πρώτο, στο χώρο του χιονοδρομικού.
Το διεθνές μονοπάτι Ε6, διασχίζει το Φαλακρό από τα δυτικά προς τα ανατολικά καθώς διέρχεται από το χωριό Βώλακας, από το χιονοδρομικό κέντρο, και, καταλήγει στο χωριό Λειβαδερό.
Το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί στο οροπέδιο του Αγ.Πνεύματος στα 1720 μέτρα, με την εύκολη πρόσβαση που διαθέτει, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για εύκολες και σύντομες αναβάσεις στις ψηλότερες κορυφές του βουνού. Για να γνωρίσει όμως κάποιος το πραγματικό μεγαλείο του Φαλακρού πρέπει να το περπατήσει από τη νότια πλευρά και γύρω από το Φαράγγι των Πύργων. Εδώ το δασαρχείο έχει κάνει μια προσπάθεια να διανοίξει και να σηματοδοτήσει τα κυριότερα μονοπάτια, κωδικοποιώντας τα με ονομασίες Φ1, Φ2, Φ3 και Φ4.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι οι πεζοπόροι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε περίπτωση ομίχλης. Σ’ αυτή την περίπτωση οι γυμνές πλαγιές του Φαλακρού δεν προσφέρουν πολλά σημεία αναφοράς και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποπροσανατολιστεί ή και να εγκλωβιστεί κανείς στις απότομες πλαγιές.
Προστατευόμενη τοποθεσία
Οι κορυφές του όρους Φαλακρό είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000, κατά μία έκταση 99,57 τ.χλμ. Η περιοχή περιλαμβάνει ψηλές κορυφές, βραχώδη ασβεστολιθικά πετρώματα, αλπικά και υποαλπικά λιβάδια που καλύπτονται από δάση και θαμνώνες. Στα χαμηλά υψόμετρα υπάρχουν δάση πεύκων και πλατύφυλλων.
Η προστατευόμενη χλωρίδα του βουνού περιλαμβάνει πολλά φυτικά είδη περιορισμένης κατανομής, όπως: Γλαδιόλος ο ελοχαρής, Ιμαντόγλωσσο κάπρινο, βιόλα δελφινάνθα, ανδροσάκη βιλόσα, αρκουδοστάφυλα, χαμπερλέα της Ροδόπης, νιγριτέλα η μελανή, καμένη ορχιδέα, βαλεριάνα, τσάι του βουνού, σιληνή η φασολοειδής, κ.α.