Η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα για τα ανώτερα γευστικά και ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Η καλλιέργειά της εμφανίστηκε στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου στα μέσα της δεκαετίας του 1920, ενώ το 2002 αναγνωρίστηκε ως προϊόν Π.Γ.Ε..
Τί την κάνει τόσο ξεχωριστή;
Η καλλιέργεια της πατάτας στο κρύο Λεκανοπέδιο – Οροπέδιο του Νευροκοπίου ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και κορυφώθηκε γύρω στο 1960. Μέχρι τότε είχαν καπνά και άλλες, μικρής κλίμακας, οικογενειακές καλλιέργειες. Σήμερα καλλιεργούνται περισσότερα από 35.000 στρέμματα με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Ο τόπος τον μισό χρόνο είναι καλυμμένος με πολύ χιόνι, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα για διπλή σοδειά, κάτι συνηθισμένο σε άλλες περιοχές όπου καλλιεργούν πατάτες. Έτσι το έδαφος δεν εξαντλείται. Η καλλιέργεια αρχίζει γύρω στον Απρίλιο και μετά τις 15 Αυγούστου οι πατάτες ωριμάζουν.
Ο κ. Χαράλαμπος Γεωργιάδης, γεωπόνος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, σε συνεντεύξεις του λέει ότι η κρίσιμη λεπτομέρεια που επηρεάζει την ποιότητα του προϊόντος είναι οι μικροκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Το καλοκαίρι, όταν την ημέρα η θερμοκρασία είναι 30° C – 35° C, το βράδυ πέφτει στους 15° C – 20° C. Η εναλλαγή αυτή δίνει οικονομία στο φυτό, παράγει περισσότερο και καλύτερης ποιότητας προϊόν, καθώς ενισχύει τα ξηρά συστατικά του, δηλαδή το άμυλο, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, αυτά που δίνουν την ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά στις πατάτες. Σημαντικός παράγοντας θεωρείται και ο τύπος των εδαφών, που είναι αμμώδη και ελαφρώς όξινα, ιδανικά για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αλλά και η εμπειρία των αγροτών.
Οι κυριότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι Spunta, Agria, και Lizeta, όλες αρδευόμενες.
Οπότε λόγω του παρατεταμένου χειμώνα γίνεται μονάχα μια καλλιεργητική περίοδος ανά έτος, με αποτέλεσμα η ωρίμανση της πατάτας να είναι πλήρης. Ταυτόχρονα οι χαμηλές θερμοκρασίες με τις εναλλαγές της σε συνδυασμό με τον τύπο των εδαφών, τα οποία είναι ελαφρώς όξινα και αμμώδη, βοηθούν την πατάτα να συσσωρεύσει υψηλό ποσοστό αμύλου, κάνοντάς την ιδιαίτερα νόστιμη.