Οχυρό Παρταλούσκα

Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές κλιτείς του ομώνυμου υψώματος,1500 μέτρα Ν.Α του Περιθωρίου.

Η αποστολή του ήταν κυρίως αντιαρματική, για την απαγόρευση διείσδυσης αρμάτων προς Κάτω Βροντού. Είχε άμεση συνεργασία με το Ντάσαβλη, Περιθώρι, «Χελώνη» του Λίσσε και του ειδικού αντιαρματικού έργου Παρταλούσκα – Κρέστη. Περιλάμβανε τρία απλά, δύο διπλά πολυβολεία, ένα διπλό αντιαρματικό, ένα σύνθετο αντιαρματικό – προβολέας, δύο παρατηρητήρια και μία έξοδο με πολυβόλο. Τα καταφύγια του είχαν ανάπτυγμα 187 μέτρα και οι στοές 190 μέτρα. Η αντοχή του ήταν σε μεμονωμένες βολές 220 χιλιοστών. Διοικητής ήταν ο λοχαγός πεζικού Δρακουλαράκος Σταύρος και η δύναμη του ήταν 4 αξκοί και 124 οπλίτες . Κατά την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων η δράση του εχθρού εναντίον του, περιορίσθηκε μόνο στην δράση μικρών περιπόλων αναγνωρίσεως. Την δεύτερη μέρα Γερμανική μονάδα κατόπιν σκληρού αγώνα κατάφερε να καταλάβει το ύψωμα Κρέστη και από εκεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της διμοιρίας εκτός του οχυρού Παρταλούσκα.

Η διμοιρία απέκρουσε με επιτυχία την επίθεση και εκτελώντας αντεπίθεση εκδίωξε τους Γερμανούς, συλλαμβάνοντας πέντε αιχμαλώτους, από τους οποίους ο ένας αξιωματικός καθώς και ένα σταθμό ασυρμάτου. Άλλη επίθεση την ημέρα αυτή δεν δέχθηκε εκτός από πυρά πυροβολικού. Κατά την διάρκεια της τρίτης ημέρας, 8 Απριλίου, οι Γερμανοί προσπάθησαν να υπερκεράσουν το Ντάσαβλη, επωφελούμενοι από την ομίχλη και την θαμνώδη περιοχή, όμως οι προσπάθειές τους ναυάγησαν από τα πυρά του Λίσσε και της Παρταλούσκας.

Από τις 6 το πρωί οι επιθέσεις εναντίον του Περιθωρίου συνεχίζονται και καθηλώνονται από την Διμοιρία. Την 12.45΄ το Περιθώρι, ύψωμα Σύλλας και η Μαλιάγκα, βάλλονται από σφοδρά πυρά πυροβολικού και περί την 14.00΄, δύο Συντάγματα πεζικού επιτίθενται στις θέσεις αυτές από την περιοχή Δασωτού. Μετά από τρίωρο αγώνα καθηλώνονται και πάλι χωρίς να κανένα αποτέλεσμα.Τις απογευματινές ώρες η επίθεση επεκτείνεται προς το αντιαρματικό έργο Παρταλούσκα – Κρέστη και αποκρούεται από τα συνδυασμένα πυρά των Παρταλούσκα και Ντάσαβλη. Μέχρι την 21.30΄ επακολούθησε ηρεμία η οποία διακόπηκε από πυρά που διάρκησαν και μετά τα μεσάνυκτα. Κατά την διάρκεια της νύκτας εχθρικό τάγμα διεισδύει μεταξύ των οχυρών Περιθώρι και Παρταλούσκα, ανατρέπει ομάδα πολυβόλων στο ύψωμα Κουρή και προσβάλλει τις πυροβολαρχίες έξι δακτύλων των οποίων οι υπηρέτες αποσύρθηκαν περί την 09.00΄ της 9ης Απριλίου. Οργανώνεται τμήμα αντεπίθεσης από δύο διμοιρίες υπό τον Λοχαγό πυροβολικού Δούρο και εκτοξεύεται περί την 13.30΄. Η αντεπίθεση έγινε με πρωτοφανή ενθουσιασμό και αυτοθυσία και είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Γερμανικού τάγματος, την σύλληψη 102 αιχμαλώτων, ανάμεσά τους και του διοικητού του τάγματος και τον εγκλεισμό τους στο οχυρό Παρταλούσκα. Η συνθηκολόγηση που ακολούθησε βρήκε το οχυρό άθικτο.

Το οχυρό περιβάλλεται από αντιαρματικά κωλύματα.

Για την προβολή του συγκεκριμένου οχυρού και την τουριστική του αξιοποίηση, είναι αναγκαία η διάνοιξη πρόσβασης και η αναζήτηση λύσης για τις παρακείμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις !!!

Δημοσιεύθηκε στην προσωπική σελίδα στο fb, του Ηλίας Λ. Κοτρίδης

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ