Σπήλαιο Νευροκοπίου «Φωλιά του Δράκου»
Πρόκειται για ένα σπήλαιο γνωστό στην κοινωνία των σπηλαιολόγων και κατά καιρούς αποτελεί αντικείμενο μελέτης και έρευνας.
Να τονίσουμε ότι το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Ποταμοί, του Δήμου μας. Η πρόσβαση επιτυγχάνεται ακολουθώντας πορεία παράλληλη της ανατολικής όχθης του Δεσπάτη ποταμού, σε περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Γεωλογικά ανήκει στην ενότητα Σιδηρόνερου του ορεινού όγκου της Ροδόπης.
Σπήλαιο με αρκετά ευρεία είσοδο, έχει μορφή επιμήκους καρστικού αγωγού με διευρύνσεις κατά διαστήματα και παρουσιάζει πολλαπλό ενδιαφέρον από γεωλογική, ανθρωπολογική και αρχαιολογική άποψη. Ο λιθωματικός διάκοσμος στα πρώτα τμήματα του σπηλαίου είναι φτωχός έως ανύπαρκτος.
Η πρώτη αίθουσα του σπηλαίου είναι σχετικά ευρύχωρη, με επαρκή φυσικό φωτισμό και χαρακτηρίζεται από ομαλό δάπεδο και επιχώσεις που συνίστανται κυρίως από αμμώδεις και αργιλικές αποθέσεις. Τα επιφανειακά ευρήματα είναι ιστορικών χρόνων, κυρίως όστρακα χρηστικής κεραμικής και αγγείων μεταφοράς και αποθήκευσης. Ακολουθεί αίθουσα μικρών διαστάσεων, όπου σχηματίζεται κώνος κορημάτων από ασβεστολιθικά τεμάχη. Από εδώ προέρχεται κεραμική που χρονολογικά μπορεί να τοποθετηθεί στο ευρύ πλαίσιο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.
Στους επόμενους δύο χώρους ανιχνεύονται ανθρωπολογικά ευρήματα. Ειδικότερα, στον τελευταίο χώρο του σπηλαίου, που είναι και καταστόλιστος από σπηλαιοδιάκοσμο, εντοπίζεται ανθρώπινο κρανίο καλυμμένο με σταλαγμιτικό υλικό.
Το 2018 εξερευνήθηκε και φωτογραφήθηκε από τον ΣΧΟ Καβάλας.
Παρακάτω η περιγραφή της ομάδας.
Το χωριό Ποταμοί Δράμας είναι χτισμένο στην αριστερή όχθη του ποταμού Δεσπάτη, λίγο πριν αυτός εκβάλλει στον ποταμό Νέστο. Ένα από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά σημεία όλης της περιοχής, είναι εκεί όπου ενώνονται τα νερά του Δεσπάτη και του ρέματος της Μελισσόμανδρας (Μάλουστας), με το χώρο αναψυχής και το ξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ. Στην περιοχή διατηρείται ακόμη το πανάρχαιο έθιμο της βραχολατρείας με μικρά αφιερώματα πιστών να κρεμιούνται πάνω στον βράχο δίπλα από το εκκλησάκι.
Από το σημείο αυτό εκκινεί δασικός δρόμος, που μεταπίπτοντας διαδοχικά σε βατό μονοπάτι δίπλα στο Δεσπάτη, οδηγεί στο σπήλαιο των Ποταμών γνωστό με την ονομασία : « Φωλιά του Δράκου ».
Το σπήλαιο στην πραγματικότητα είναι ένας επιμήκης καρστικός αγωγός με διευρύνσεις και στενώσεις κατά διαστήματα, συνολικού μήκους 200 m περίπου. Γεωλογικά ανήκει στην ενότητα Σιδηρόνερου της Μάζας της Ροδόπης και τα πετρώματα που κυριαρχούν, όπως είναι φυσικό, είναι ασβεστολιθικά, με παρουσία όμως κατά σημεία γνεύσιων και ψαμμιτών.
Η είσοδός του σπηλαίου είναι ευρύχωρη. Ο σπηλαιοδιάκοσμος στα πρώτα τμήματα του σπηλαίου είναι ιδιαίτερα φτωχός, στο δάπεδό του όμως εντοπίζονται όστρακα κεραμικής. Σε βάθος 50m περίπου το σπήλαιο διακλαδίζεται. Ο αριστερός κλάδος μετά από λίγο γίνεται ιδιαίτερα στενός και η συνέχιση της εξερεύνησης αδύνατη, ο δεξιός όμως συνεχίζει αρκετά και το τελευταίο του τμήμα είναι καταστόλιστο, με εντυπωσιακό σταλακτιτικό κυρίως, αλλά και σταλαγμιτικό διάκοσμο, παρουσία μιας σημαντικής αποικίας νυχτερίδων και αρκετού γουανό.
Το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο.