ΤΚ ΓΡΑΝΙΤΗ

Στα 789 μέτρα υψόμετρο, στην είσοδο της κοιλάδας του Κάτω Νευροκοπίου, είναι χτισμένο το γραφικό χωριό Γρανίτης. Το μάτι χάνεται μέσα στις απέραντες εκτάσεις πράσινου, και τα χιλιάδες έλατα, πεύκα, καρυδιές, οξιές και φουντουκιές. Το όνομά του το πήρε από τα παλιά λατομεία που έβγαζαν κυβόλιθους γρανίτη.

Το κλίμα του χωριού είναι τόσο υγιεινό που τη δεκαετία του 50 είχε καθιερωθεί ως τόπος αναψυχής όσων αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Μάλιστα έξω από το χωριό υπάρχει ακόμα το  κτίριο του παλιού σανατόριου.

Μια βόλτα μέσα στο χωριό θα σας αποζημιώσει αφού θα δείτε πανέμορφα πέτρινα σπίτια με στέγες, τα στενά δρομάκια αλλά και τα περιβόλια των μόνιμων κατοίκων του Γρανίτη. Είναι αγαπημένος προορισμός όσων αγαπούν τις πεζοπορίες στα περιπατητικά μονοπάτια. Μέσα στο χωριό υπάρχει ο ναός των Ταξιαρχών. Ένας ναός χτισμένος το 1873, με εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα.

 Ο Γρανίτης αν και μικρό χωριό διαθέτει δυο ξενοδοχειακές μονάδες και ίσως τις περισσότερες ταβέρνες στον Δήμο Νευροκοπίου. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται ο δυσκολότερος ημιμαραθώνιος  αγώνας βουνού GRANITIS TRAIL με θετική υψομετρική D+ 1500μ στον οποίο οι συμμετοχές των αθλητών αυξάνονται συνεχώς.

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ