ΤΚ ΠΟΤΑΜΩΝ

Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του Φαλακρού όρους, στην αριστερή όχθη του Δεσπάτη, λίγο πριν αυτός καταλήξει στον ποταμό Νέστο. Απέχει 70 χλμ. Β. της Δράμας και 30 χλμ. Α. του Κάτω Νευροκοπίου σε υψόμετρο 390 μέτρων. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νέστου και της λίμνης που δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος του Θησαυρού, μετατρέπoντάς το σε γραφικό παραλίμνιο οικισμό. Είναι στην ουσία το πρώτο μεγάλο χωριό που συναντά ο Νέστος επί Eλληνικού εδάφους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πραγματικό πληθυσμό 413 κατοίκους.

Από ανασκαφές που έγιναν μεταξύ 2004 με 2005 έχουν έρθει στο φως ενδιαφέροντα λείψανα οικοδομήματος των υστερορωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων. Η ονομασία του χωριού μέχρι το 1927 ήταν Μπόροβο. Οι κάτοικοι, οι οποίοι στο σύνολό τους σχεδόν είναι πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Θράκη, την Καππαδοκία κ.α., εγκαταστάθηκαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 και κυμαίνονταν, σύμφωνα με τις απογραφές των μεταπολεμικών δεκαετιών, από 750 μέχρι και 850 άτομα.

Στο σημείο που ενώνονται τα νερά του Δεσπάτη και του χείμαρρου της Μελισσόμανδρας (Μαλούστα), υπάρχει ένας χώρος αναψυχής και άλλων δραστηριοτήτων, όπου χτίστηκε το ξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ, τόπος προορισμού πολλών επισκεπτών όλο το χρόνο. Οι Ποταμοί κυριαρχούνται από έναν συνδυασμό παραδασόβιας και υδρόβιας πυκνής βλάστησης και πανίδας. Προτιμάται από κυνηγούς και έχει αρκετές ταβέρνες. Λίγο παραπέρα υπάρχει και το Σπήλαιο των Ποταμών ή Σπήλαιο Δεσπάτη, το οποίο δεν είναι επισκέψιμο.

πηγή:wikipedia

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ