ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Είναι μια νέα μορφή Τουρισμού που αναπτύσσεται συνεχώς σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Η πεζοπορία ή το τρέξιμο στην ελληνική ύπαιθρο ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις του περιπατητή ή του αθλητή και αυτό σε συνδυασμό με το σωματικό κέρδος της ήπιας άθλησης και την ψυχολογική αγαλλίαση της άμεσης επαφής με τη φύση συνθέτουν όλα τα οφέλη που προσφέρει ο πεζοπορικός τουρισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες και πρόσφατες μετρήσεις, πάνω από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο δαπανούν μόνο οι Γερμανοί, για να κάνουν διακοπές σε προορισμούς που προσφέρουν δυνατότητες πεζοπορικού τουρισμού. Γενικότερα δε στη Βόρεια Ευρώπη η πεζοπορία αποτελεί την τρίτη δημοφιλέστερη μορφή ήπιας αθλητικής ενασχόλησης μετά την ποδηλασία και την κολύμβηση.

Έτσι και στο Κ. Νευροκόπι τα τελευταία χρόνια ομάδες ανθρώπων της Κοινωνίας μας σε συνεργασία με τον Δήμο καταβάλουν σημαντική προσπάθεια για την ανάπτυξη του εν λόγω τουρισμού. Ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου σε συνεργασία με τις ομάδες LES TRAILERS & NEVROKOPI RUNNERS, το 2018 καθάρισαν τον γύρο της Τεχνητής Λίμνης Λευκογείων ένα εξαιρετικό μονοπάτι περίπου 14χλμ, το οποίο ενδείκνυται για πεζοπορία, τρέξιμο και ποδήλατο βουνού.

Από τότε το έχουν διασχίσει εκατοντάδες επισκέπτες οι οποίοι έμειναν άφωνοι με την ομορφιά που προσφέρει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μονοπάτι είχε διαμορφωθεί με ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου αλλά δυστυχώς είχε εγκαταλειφθεί. Τώρα χρειάζεται συντήρηση για την οποία πρόκειται να επιληφθεί ο Δήμος.

Πεζοπορικός και Ιστορικός Τουρισμός

Οι ομάδες Nevrokopi Runners & Les Trailers καθάρισαν τις περισσότερες Στοές των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά, τις οποίες ενώσανε μεταξύ τους με τα πολεμικά μονοπάτια και τις αναδείξανε με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης καθάρισαν τα πολεμικά μονοπάτια που βρίσκονται στο ύψωμα 771 (Οχυρό ΛΙΣΣΕ) και πρόκειται να καθαρίσουν ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όλα τα παραπάνω για να τελεσφορήσουν χρειάζονται μεθοδευμένες κινήσεις και πάνω απ όλα συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους με κύριο σκοπό να αποδώσουν στην μικρή μας κοινωνία “καρπούς”.

Στα πλαίσια της ανάδειξης των μονοπατιών, μέλη της ομάδας Nevrokopi Runners καθάρισαν ακόμα ένα πανέμορφο μονοπάτι συμπληρωματικό στην διαδρομή Νευροκόπι – Προφήτης Ηλίας. Το μονοπάτι διέρχεται από τα παλιά μεταλλεία και ο περιπατητής ή αθλητής έχει την ευκαιρία να συναντήσει τις εισόδους μεγάλων στοών που λειτουργούσαν μέχρι και τη δεκαετία του ΄80 (οι στοές δεν είναι επισκέψιμες). Στη διαδρομή συναντάς ορύγματα και πολυβολεία. Σε πάρα πολλά σημεία η θέα είναι φανταστική. Η απόσταση αγγίζει τα 12χλμ με 500μ θετική υψομετρική και είναι πλέον η ΝΕΑ διαδρομή του αγώνα Nevrokopi Trail

Συνεχίζεται….

#NevrokopiRunners #FrozenPeaks #hiking #tourism #Nevrokopi #LesTrailers

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ