ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΕΡΓΩΝ ΟΧΥΡΩΝ
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε δοθεί στον απόρρητο χαρακτήρα της κατασκευής και στην απόλυτη μυστικότητα όλων των εργασιών. Τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή εχθρικής κατασκοπείας ήταν άριστα και αποδείχθηκε από το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν κατόρθωσαν να μάθουν τίποτε γι’ αυτά από τους Βούλγαρους συμμάχους τους. Η επιλογή των εργατών και των εργολάβων γινόταν με απόλυτη μυστικότητα και έλεγχο των πολιτικών φρονημάτων τους, ενώ προϋπόθεση ήταν να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους.
Χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι τρόποι κάλυψης των επίγειων κατασκευών, όπως τεχνητή απόκρυψη με δικτυωτά πλέγματα με λινάτσες για την εξάλειψη των έντονων φωτοσκιάσεων, ενώ για την κάλυψη κατασκευών, σημείων συγκέντρωσης υλικού, οδών προσπέλασης κ.λπ. η τεχνητή απόκρυψη συμπληρώθηκε με φύτευση δέντρων, θάμνων, φυτών, αναδάσωση και άλλα παρόμοια.
Επίσης, το Γενικό Επιτελείο εισηγήθηκε την έκδοση νόμου που δημιουργούσε ζώνες στις οποίες θα απαγορευόταν η κυκλοφορία ιδιωτών και στρατιωτικών χωρίς ειδική άδεια και η παραβίαση των ζωνών προέβλεπε αυστηρότατες ποινές σαν να επρόκειτο για περιπτώσεις κατασκοπείας. Συγχρόνως οργανώθηκε τμήμα αντικατασκοπείας στη Διοίκηση Φρουρίου Θεσσαλονίκης και για την από αέρος προστασία συλλογής πληροφοριών η ΕΒΑ (Ελληνική Βασιλική Αεροπορία) εκτελούσε πτήσεις επάνω από τα έργα για τον έλεγχο της παραλλαγής των τοποθεσιών.