Μακεδονικός Αγώνας στην Επαρχία Νευροκοπίου, Του Βασίλη Γ. Χατζηθεοδωρίδη

Όλοι σχεδόν οι ιστορικοί της νεότερης και πρόσφατης ελληνικής ιστορίας ορίζουν ως έτος έναρξης του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα το έτος 1900 έως 1904[1] και ως έτος λήξης του το 1907 ή 1908. Για την περιοχή όμως της τότε Επαρχίας Νευροκοπίου παρατάθηκε ως το 1912 που ξεσπούν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Μια πολύ σύντομη αναδρομή στην ιστορία θα μας διαφωτίσει, ελπίζω, καλύτερα.
Το 1893 δημιουργείται από το επίσημο βουλγαρικό κράτος η γνωστή στους Έλληνες «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση» (ΕΜΕΟ) που για τους Βουλγάρους ήταν η «Internal Macedonian Revolutionary Organization» (IMRO), μια συστηματική οργάνωση ενός επαναστατικού κινήματος στον χώρο της Μακεδονίας, με σύνθημα: «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες[2]». Πρόκειται δηλαδή για κίνημα αυτονόμησης της Μακεδονίας, βασικής επιδίωξης της βουλγαρικής κυβέρνησης του Στόιλοφ (1894-1899) που είχε τις ρίζες του στο συνέδριο του Βερολίνου το 1878. Αναφορά του υποπροξένου Σερρών Ιωάννη Παπακωστόπουλου προς τον Γενικό Πρόξενο Θεσσαλονίκης Κων/νο Βατικιώτη στις 14.3.1878, δημοσιευμένη από τον Ευάγγελο Κουφό, γράφει για τους Τούρκους ότι θα σφάξουν τους Βουλγάρους σε περίπτωση που «επαληθεύσωσιν αι περί προσαρτήσεως του διαμερίσματος Δράμας εις την Βουλγαρίαν».
Τη δημιουργία της μεγάλης Βουλγαρίας πρώτοι οι Άγγλοι, αντίθετοι στη θέληση των Ρώσων, θέλησαν να ανατρέψουν. Με εντολή της πρεσβείας τους από την Κωνσταντινούπολη έφθασε στην Καβάλα ο Άγγλος Συνταγματάρχης Synge το Μάρτιο του 1878 και συνεργάστηκε με τον απεσταλμένο για τον ίδιο λόγο Έλληνα δικηγόρο Μιλτιάδη Καραβοκυρό από το Πατριαρχείο, για να υπογράψουν διαμαρτυρίες προς τις Ευρωπαϊκές Δυνάμεις και να συντάξουν απογραφή πληθυσμού για το διαμέρισμα Δράμας, το οποίο οι Βούλγαροι εμφάνιζαν βουλγαροκρατούμενο.

Περισσότερα … στα Χρονικά της Δράμας

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ