ΟΧΥΡΑ ΑΝΑΣΧΕΣΕΩΣ-1914

Με το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 – 1913 και την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της οχύρωσης των νέων βόρειων συνόρων της χώρας, μια και η γειτονική Βουλγαρία επέμενε στην ανατροπή του εδαφικού status quo στην περιοχή, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τη “Συνθήκη του Βουκουρεστίου” (Αύγουστος 1913)

Ωστόσο η έλλειψη των αναγκαίων οικονομικών πιστώσεων οδήγησε στην κατασκευή μεμονωμένων οχυρών ανασχέσεως στις βασικές διαβάσεις των ελληνοβουλγαρικών συνόρων (μήκους 222 χλμ το 1914), που θα επέτρεπαν -σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης- ολιγοήμερη αντίσταση έως ότου επενέβαιναν στρατιωτικές ενισχύσεις εξ εφεδρείας.

Συγκεκριμένα :

  • Δοβα Τεπε (Kαστανούσα)
  • Ρούπελ
  • Κρουσοβίτικο (Φαιά Πέτρα)
  • Στάρτσιτσα (Περιθώρι)
  • Λίσσε (Οχυρό)
  • Τουλουμπαρ
  • Μπούκια (Παρανέστι)
  • Ιντζές (Παράδεισος)

Παράλληλα οχυρώθηκε η πόλη της Καβάλας ως δεύτερη τοποθεσία άμυνας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ήταν περίκλειστα έργα ημιμόνιμης οχύρωσης, με αποστολή ν’ αποτρέψουν με το πυροβολικό τους τη διέλευση από τον εχθρό βασικών διαβάσεων που οδηγούσαν στην ελληνική ενδοχώρα. Για το λόγο αυτό, η δύναμη πεζικού που διέθετε κάθε οχυρό θα χρησιμοποιούνταν μόνο για υποστήριξη του έργου του πυροβολικού και την εγγύς άμυνα.

Το οχυρά ανασχέσεως θα συμπληρώνονταν με μικρότερα κλειστά έργα, που θα κατέληγαν σε δύσβατα φυσικά εμπόδια δυσκολεύοντας την υπερκέραση τους από τον εχθρό. Τα πενιχρά οικονομικά ωστόσο, είχαν ως αποτέλεσμα να μην κατασκευαστούν τα μικρότερα παρακείμενα έργα που αρχικά είχαν προβλεφθεί, αλλά απλά έργα εκστρατείας στη θέση τους.

Ένα οχυρό ανασχέσεως αποτελούνταν από θέσεις πυροβόλων, σκέπαστρα προσωπικού, παρατηρητήρια πυροβολικού και πεζικού, αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων, σταθμούς επιδέσεως κ.α. που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ορύγματα ενώ περιβαλλόταν από συνεχόμενο συρματόπλεγμα. Κάθε οχυρό περιβαλλόταν από μία απλή γραμμή άμυνας με ορύγματα μάχης για το πεζικό. Όσον αφορά τον οπλισμό, εκτός από πυροβόλα εξοπλίστηκαν και με πολυβόλα για το πεζικού, τα περισσότερα λάφυρα των Βαλκανικών Πολέμων.

Περισσότερα εδώ

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ