Με επιτυχία η Ημερίδα Τουρισμού στο Νευροκόπι παρ’ όλη τη χιονόπτωση, 27 Φεβ2022.

Το Νευροκόπι μπορεί να αποτελέσει ιστορικό – αθλητικό τουριστικό προορισμό αλλά και αγροτουρισμού

Να δημιουργηθούν υποδομές και να εκπαιδευτεί στον τουρισμό η τοπική κοινωνία

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα για τον Τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Νευροκόπι. Παρ’ όλη την κακοκαιρία και την έντονη χιονόπτωση στην περιοχή, αρκετοί ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν την Ημερίδα, την οποία οργάνωσε ο Πεζοπορικός – Ορειβατικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου.

Το παρών στην ημερίδα έδωσε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε: «Η Ημερίδα αυτή αφήνει ένα αποτύπωμα σε όλους μας, για το πώς θα κινηθούμε την επόμενη μέρα στο Νευροκόπι μας, για να αναδείξουμε τις ομορφιές του. Ο Τουρισμός εδώ είναι ίσως μια παρεξηγημένη έννοια και θα έπρεπε από καιρό να είχαμε κάνει τέτοιες προσπάθειες γι’ αυτό είναι και ιδιαίτερη αυτή η πρωτοβουλία. Ποτέ δεν είναι αργά. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες και από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και άλλους, ώστε η περιοχή να αναδειχθεί πανελλαδικά. Έχουμε ακατέργαστα διαμάντια στην περιοχή αυτή που ήρθε ο καιρός να αναδείξουμε».

Τουριστικός προορισμός το Κ. Νευροκόπι

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Πεζοπορικού – Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, κάνει αναφορά στην επιτυχία της ημερίδας παρά τον άσχημο καιρό, και ως συμπέρασμα επισημαίνει ότι, «η περιοχή του Κ. Νευροκοπίου, όντως μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό» και τονίζει: «Καλό θα είναι όμως να δημιουργηθούν υποδομές, αλλά και να βελτιωθούν οι υφιστάμενες, να  κινητοποιηθεί και να εκπαιδευτεί η τοπική κοινωνία, γιατί πραγματικά δεν έχει ακόμα εθιστεί στην έννοια του τουρισμού. Και πώς να  εθιστεί άλλωστε, από τη στιγμή που δεν έχει τουρισμό! Το ένα καλλιεργεί το άλλο».

O καθηγητής κ. Βλασίδης, «αναφέρθηκε στα ιστορικά μνημεία και τα Οχυρά της περιοχής, για το πώς μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν. Επίσης αναφέρθηκε στην περίοδο που ακολούθησε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου με τα αποτυπώματά της όπως τα φυλάκια, τους Σταθμούς Χωροφυλακής και άλλα έργα αμυντικής υποδομής και αυτά μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο τουρισμό».

Σημαντικό θέμα είναι και ο αγροτουρισμός, μιας και  πρόκειται για μια καθαρά και αποκλειστικά αγροτική περιοχή, άρα μπορεί να αναπτυχθεί ο αγροτουρισμός. Ο κ. Καλλίας πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, λέγοντας ότι πραγματικά χρειάζεται όλοι να ενσκήψουμε στο ζήτημα αυτό προκειμένου να προβληθεί ο τόπος, χρειάζεται σοβαρή δουλειά, να διακρίνουμε και να ξεκαθαρίσουμε αν έχουμε τουριστικό αντικείμενο και αν μπορούμε να αποτελέσουμε τουριστικό προορισμό. Και αν ναι, να επιμείνουμε όλοι οι φορείς μαζί, προκειμένου να αναπτυχθεί το κομμάτι αυτό προς όφελος της περιοχής.

Όλοι συμφώνησαν ότι το πρόσημο και το αποτύπωμα  είναι θετικό, ότι με κάποιους αθλητικούς αγώνες όπως το Frozen Peaks, το Granitis Trail, τους ποδηλατικούς αγώνες, τον γύρο της λίμνης των Λευκογείων κ.α., προσελκύεται κόσμος στην περιοχή.

Οι ομιλίες

Κατά την εισαγωγή της η συντονίστρια της ημερίδας κα. Σεβαστίδου Στέλλα, επεσήμανε την ανάγκη ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού κάλους και των ιστορικών μνημείων της περιοχής.

Τις εισηγήσεις άνοιξε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση, της ανθρώπινης κινητικότητας και της οικονομικής δραστηριότητας, που αποφέρουν στην περιοχή οι εκδηλώσεις του συλλόγου.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ήταν:

  1. «Διοργάνωση ορεινών αγώνων και η συμβολή τους  στον εναλλακτικό τουρισμό του Κ. Νευροκοπίου», από τον κ.  Μιχάλη Παπαδόπουλο,  Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Τεχνικό Διευθυντή Frozen Peaks.
  2. «Μορφές ειδικού τουρισμού και αγροτικές-συνοριακές περιοχές. Η περίπτωση του Νευροκοπίου», από τον κ. Βλάση Βλασίδη,  Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ.
  3. «Ευκαιρίες και δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στο Νευροκόπι και την ευρύτερη περιοχή» , από τον κ.   Άγγελο Καλία, Πρόεδρο της  Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Πανελλήνιας Ένωσης  Ξενοδόχων,  Επικεφαλή ομάδας Π.Ο. ξενοδόχων ορεινών ημιορεινών περιοχών Ελλάδος,
  4. «Περιβάλλον Νευροκοπίου.  Η  συμβολή του Κέντρου Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης,  στην ανάπτυξη της περιοχής», από τον κ. Θεοφάνη  Καραμπατζάκη,  Δασολόγο & Μηχανολόγο Μηχανικό, Επιστημονικό συνεργάτη της ΚΟΜΑΘ.
  5. «Τοπική Κοινωνία και Τουριστική Ανάπτυξη», από την κ.  Πάττυ  Κωνσταντινίδου,  Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δράμας, τμήμα Εμπορίου Τουρισμού.
  6. «Tο παράδειγμα μιας αποκεντρωμένης διοργάνωσης ποδηλασίας δρόμου», από τον κ.  Xρήστο  Κηπουρό, Τεχνικό διευθυντή του Nevrokopi Hydrama Tour.

Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής κ. Μπλούχος Κωνσταντίνος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμανουήλ Γρηγόρης, οι επικεφαλείς της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Νευροκοπίου κύριοι Ταμπουρίδης Λευτέρης και Θεοδωρίδης Γιώργος, αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος Μανώλης, πρόεδροι και κοινοτικοί & δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ χαιρετισμό απέστειλε μέσω της αντιπροσώπου της κας. Λύτινας Βασιλικής η Βουλευτής κ. Κεφαλίδου Χαρά.

Πρωινός Τύπος

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ