Μαγευτικό Φαλακρό βουνό

Μπορεί ο κορυφαίος Ρώσος μουσικοσυνθέτης Μοντέστ Μουσόργκσκι να εμπνεύστηκε το υπέροχο συμφωνικό του έργο «Νύχτα στο Φαλακρό βουνό» από λαϊκούς μύθους του μακρινού Βορρά, όμως εμείς εδώ στη μεσογειακή Ελλάδα έχουμε την τύχη ν’ απολαμβάνουμε τις ομορφιές ενός πραγματικού Φαλακρού βουνού που στολίζει με την παρουσία του τις πεδιάδες της Ανατολικής Μακεδονίας.

Οι αποστάσεις για όσους ξεκινούν από τη Νότια Ελλάδα, ίσως να είναι απαγορευτικά μεγάλες, όμως πραγματικά αξίζουν τον κόπο οι όποιες θυσίες.

Βέβαια για όσους τυχερούς εφορμούν από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ο θαυμάσιος ορεινός κόσμος του Φαλακρού όρους φαντάζει ιδανικός προορισμός για το Σαββατοκύριακο.

Το Φαλακρό (ψηλότερη κορφή «Προφήτης Ηλίας» στα 2.232 μ.) είναι ένα εντυπωσιακό, με πυκνή βλάστηση βουνό – με εξαίρεση τις ψηλότερες κορφές του που είναι γυμνές.

Η χλωρίδα του μοιάζει περισσότερο με αυτήν της Κεντρικής Ευρώπης, στην οποία συγκαταλέγονται πάνω από χίλια είδη.

Αξιοσημείωτη είναι η πανίδα του που περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα θηλαστικά – λύκος, αρκούδα, ζαρκάδι, αγριογούρουνο.

Ψηλά στ’ αλπικά λιβάδια φυτρώνουν δεκάδες πανέμορφα αγριολούλουδα (Χαμπερλέα της Ροδόπης, Λείριο το μάρταγο, Παιωνία, Δρυάς η οκταπέταλος κ.ά.) γι’ αυτό και μια περιοχή έκτασης 105.600 στρεμμάτων έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000».

Περισσότερα στο https://www.efsyn.gr/nisides/apodraseis/137548_mageytiko-falakro-boyno

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ