?????? ????? – ????

Τρέχουμε για να τιμήσουμε τους Ήρωες των Οχυρών !!!

Οι αγώνες βουνού Frozen Peaks, είναι κάτι περισσότερο από μια αθλητική διοργάνωση. Αποτελούν ταυτόχρονα ένα ιδιαίτερο ιστορικό, πολιτισμικό, οικολογικό και αθλητικό γεγονός. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως αγώνες σύγχρονου εναλλακτικού, σκοτεινού και αθλητικού τουρισμού. Φέτος 80 χρόνια από το ηρωικό έπος του 1941, τρέχουμε για να τιμήσουμε τους ήρωες της Μάχης των Οχυρών.

Έως τώρα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στους αγώνες, πολλοί Έλληνες και ξένοι αθλητές, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδιαφέρον από πολλούς ακόμα μεγάλους και επώνυμους αθλητές. Όλες οι διαδρομές των αγώνων αποτελούν μέρος της πλούσιας φύσης και του ιδιαίτερου γεωμορφολογικού περιβάλλοντος του ακριτικού Δήμου Κάτω Νευροκοπίου. Κατάφυτα και παρθένα δάση, λόφοι, απόκρημνες πλαγιές, χιονισμένες βουνοκορφές, λίμνες, χείμαρροι, ρέματα, παραλίμνια μονοπάτια, δασικοί δρόμοι, σπάνια φυτά, άγρια φρούτα, σπαρμένοι αγροί, άγρια πτηνά, καταπράσινα βοσκοτόπια, πηγές, παραδοσιακοί οικισμοί, μεταβυζαντινοί ναοί, εξωκλήσια, εγκαταλελειμμένα χωριά, λιθόστρωτοι οδοί, τοξωτά γεφύρια, ανεξερεύνητοι Ρωμαϊκοί και Βυζαντινοί αρχαιολογικοί χώροι, πυρήνες υποδοχής προσφύγων, αγκυροβόλια, καταβόθρες, κοπάδια, ζαρκάδια και ελάφια, άγρια ζώα, ακραίες θερμοκρασίες, ομίχλες, πάχνες, σύννεφα που χαϊδεύουν την γη, στενές διαβάσεις, κακοτράχαλα δρομάκια, λατομεία, μεταλλεία και σήραγγες, μνημεία και οχυρά του Α΄ και Β΄Π.Π, και πολλά άλλα που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, σε απόσταση μιας ώρας από τη θάλασσα, απαντώνται στο περίκλειστο οροπέδιο του Νευροκοπίου.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα ανοικτό και ζωντανό μουσείο, φύσης και ιστορίας, απαράμιλλης ομορφιάς, μεταξύ της ανατολής του Φαλακρού και της δύσης του Ορβήλου. Κάθε γωνιά του τόπου, αποτελεί και ένα κομμάτι ενός εντυπωσιακού παζλ, μοναδικών παραστάσεων, εκπλήξεων και ζωγραφισμένων συναισθημάτων στο πολύχρωμο ανάγλυφο του Νευροκοπίου.

Γίνεται προφανές ότι οι εκδηλώσεις « FROZEN PEAKS – 2021 » διεκδικούν μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού συνδυάζουν τον αθλητισμό, με την πλούσια ιστορία, την ανάδειξη της ποικιλίας των οικοσυστημάτων και την παράδοση ενός διαφορετικού οροπεδίου. Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν, από 17 έως 21 Ιουνίου 2021, και περιλαμβάνουν τις παρακάτω διαδρομές : Α) LISSE, 15 km Β) HEROES, 46 km, Γ) HIGHLAND, 103 km, Δ) PANORAMA, 263 km.

Ο Δήμος, οι διοργανωτές, οι αθλητές, μαζί με την κοινωνία της περιοχής, ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να τιμήσουν τους ήρωες της Μάχης των Οχυρών. Οι αθλητές κατά την διέλευσή τους από το εκσυγχρονισμένο οχυρό ΛΙΣΣΕ, θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουν την ένταση της μάχης, μέσα από κατάλληλα ηχητικά εφέ. Στις διαδρομές των αγώνων συμπεριλαμβάνεται και το εμβληματικό οχυρό ΠΕΡΙΘΩΡΙ.

Όλοι οι αθλητές των αγώνων ΄΄ΗΡΩΕΣ’’ και ΄΄ΛΙΣΣΕ΄΄, εφόσον το επιθυμούν, θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν, ως ελάχιστο φόρο τιμής ένα λουλούδι στα μνημεία των Πεσόντων. Κατά τις ημέρες των αγώνων θα γίνονται ξεναγήσεις στο ψηφιοποιημένο οχυρό ΛΙΣΣΕ, με ελεύθερη είσοδο. Οι διοργανωτές έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των αγώνων και για την άψογη φιλοξενία των αθλητών και των εθελοντών. Επιπλέον, λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης.

Οι αγώνες Panorama, Highland και Heroes έχουν πιστοποιηθεί από τη διεθνή ομοσπονδία ορεινού τρεξίματος (International Trail Running Association). Όλοι δε οι αγώνες θα συμπεριλαμβάνονται στο calendary του ΣΕΓΑΣ.

Οι περιορισμοί λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19, δεν επέτρεψαν για φέτος την πλαισίωση των αγώνων και με άλλες παράλληλες δράσεις, όπως : εκθέσεις, συναυλίες, κάμπινγκ, περιηγήσεις, ενημερώσεις, κλπ… , κάτι για το οποίο η οργανωτική επιτροπή δεσμεύεται να υλοποιήσει στους επόμενους αγώνες «FROZEN PEAKS – 2022».

Φιλοδοξία όλων των συντελεστών των αγώνων και του συνόλου της κοινωνίας του τόπου μας είναι, οι αγώνες να καταστούν ένα διεθνές Φεστιβάλ αθλητισμού και ιστορίας, το οποίο συνεργαζόμενο με μεγάλους οργανισμούς θα προάγει τον άνθρωπο, την ελευθερία, το πνεύμα φιλίας και την αγάπη στη φύση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site www.frozenpeaks.gr

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ