Μιλτιάδης Νυμφόπουλος Δάσκαλος Χρυσοκεφάλου
Το βιβλίο της φωτογραφίας, είναι του εικονιζόμενου δασκάλου του Χρυσοκεφάλου κ. Μιλτιάδη Νυμφόπουλου, ο οποίος γεννήθηκε στη Σάντα του Πόντου και σπούδασε στο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας.
Στο βιβλίο αναφέρονται με επιστημονική ακρίβεια και με λογοτεχνική γλαφυρότητα, τα γεγονότα της εγκατάστασης των προσφύγων στο χωριό, οι συνθήκες και τα προβλήματα της νέας τους ζωής, οι σχέσεις τους με τις υπηρεσίες του κράτους, η κατοχή, η διασπορά, τα έργα υποδομής, η εκκλησία, το σχολείο, η αγροτολέσχη, κλπ…
Κυρίως όμως, το βιβλίο αναφέρεται με ιδιαίτερα ζωηρά χρώματα, στην ιστορία και τη λειτουργία του σχολείου του χωριού, το οποίο το 1936 έφτασε να έχει 230 μαθητές.
Τους μαθητές αυτούς, τους έμαθε όλους γράμματα ο φωτισμένος αυτός δάσκαλος, ο οποίος εργαζόταν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η μεγαλύτερη απόδειξη του έργου του, ήταν η φιλομάθεια και το ήθος, τα οποία ήταν ευδιάκριτα στους ανθρώπους της γενιάς των πατεράδων μας.
Το βιβλίο αποτελεί μνημείο εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Ο αναγνώστης θα εκπλαγεί μπροστά στις παιδαγωγικές ανησυχίες, τις εκπαιδευτικές μεθόδους, τα εποπτικά μέσα, το σύγχρονο ευρωπαϊκό πνεύμα, και την αγάπη του δασκάλου για τους μαθητές του. Είναι εμφανές το εύρος των γνώσεων του κ. Νυμφόπουλου, ο οποίος συχνά επικαλείται αποσπάσματα μεγάλων φιλοσόφων και παιδαγωγών.
Εντυπωσιακή είναι η προσπάθεια για την βιωματική και παραστατική εκπαίδευση των μαθητών. Μαθήματα, διαλέξεις, βιβλιοθήκη, γιορτές, μουσείο, προσκοπισμός, γεωργία, ανθοκομία σχολικός κήπος, θέατρα, αθλητισμός, οικολογία, εργαστήρια, ορυκτολογία, προσκοπισμός, εκπαιδευτικές – ενημερωτικές εκδρομές και επισκέψεις (λατομεία, μεταλλεία, οχυρά, καταβόθρες, εργαστήρια, καταστήματα, μύλους, τεχνικές υπηρεσίες, θάλασσα, κλπ…), πατριωτική αγωγή, προσωπική επαφή, και πολλά άλλα, συμπεριλαμβάνονται στο πλούσιο εκπαιδευτικό έργο του.
Μνημειώδης είναι επίσης η ομιλία του, προς το Παιδαγωγικό Συνέδριο Κάτω Νευροκοπίου το 1937.
Στον Πόντο, όπου για 20 περίπου χρόνια, πριν την εθνική μας καταστροφή, υπηρέτησε ως δάσκαλος επίσης, ασχολήθηκε και με την δημοσιογραφία αρθρογραφώντας σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Το 1953 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ‘’Ιστορία της Σάντας του Πόντου’’, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘’Κυριακίδη’’.
ΥΓ : Η ανάρτηση αυτή έγινε μετά από έγκριση του εγγονού του κ. Νικόλαου Νυμφόπουλου Nikolaos Nymfopoulos, από τον οποίο ζήτησα την άδεια να σκανάρω το βιβλίο και να δώσω αποσπάσματα σε όποιον τυχόν ενδιαφέρεται.