Η «Άγρια Δράμα» που μαγεύει στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6

– Μια πραγματικά εντυπωσιακή πρωτοβουλία ανάδειξης του ορεινού όγκου με υποστηρικτές την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τους πέντε δήμους
– Μιχάλης Παπαδόπουλος στα «Χ»: «Είναι διαδρομή 140 χιλιομέτρων, βατή για πεζοπόρους, περιπατητές και ορειβάτες που περνά από την πιο ορεινή περιοχή της Δράμας»

Το βόρειο τμήμα της Δράμας που διαπερνά το ευρωπαϊκό πεζοπορικό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων Ε6 GR, το οποίο ξεκινά από τη Φιλανδία και τερματίζει στη Σαμοθράκη, σκοπεύει να αξιοποιήσει τουριστικά η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μια ιδέα του Μιχάλη Παπαδόπουλου, τεχνικού διευθυντή του forzen peaks, και του Στέλιου Μελισσινού για να βρει υποστηρικτές τόσο την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας όσο και τους πέντε δήμους του Νομού.
Η διάσχιση του μονοπατιού με σκοπό την επαναχάραξή του σε ορισμένα σημεία, την καταγραφή του σε GPS αλλά και την καταγραφή παρατηρήσεων και εκτιμήσεων πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, σε διάστημα τριών ημερών, καλύπτοντας μια διαδρομή 136 χιλιομέτρων και 4.304 μ θετικής υψομετρικής διαφοράς, με πλήρη φόρτο και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Την προσπάθεια αυτή υποστήριξαν και συμπαραστάθηκαν με μεγάλη προθυμία ο στρατηγός ε.α. Στέλιος Μελισσινός, ο Ησαϊας Χατζηκωνσταντίνου, ο Χρήστος Τσέρνιος, ο Κώστας Γκούμας και η Γεωργία Βλαχοδήμου ενώ στην προσπάθεια συμμετείχαν και άλλοι φίλοι του βουνού και του μαγευτικού ορεινού όγκου της Δράμας.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος εξήγησε: «To Ε6 είναι το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων που ξεκινά από τη Σουηδία και κατεβαίνει στην Ελλάδα μέσω της Ηγουμενίτσας. Διασχίζει τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και εισέρχεται στον Νομό Δράμας από τα όρια μεταξύ Άνω και Κάτω Βροντούς. Περνά από τα χωριά Κάτω Βροντού, Περιθώρι, Βαθύτοπο, Νευροκόπι, Βώλακα, Λιβαδερό, Παρανέστι και φθάνει στο Αμισινό για να συνεχίσει στην Ξάνθη, με τελική κατάληξη τη Σαμοθράκη. Η διαδρομή του στον Νομό Δράμας είναι περίπου 140 χιλιόμετρα, βατή για πεζοπόρους και ορειβάτες. Η σκέψη μας, μαζί με τον Στέλιο Μελισσινό, ήταν να ξανασηματοδοτήσουμε και να καθαρίσουμε αυτή τη διαδρομή για να παραδοθεί στους περιπατητές και να αποτελέσει έναν πόλο τουριστικής ανάπτυξης για τις μονάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και όχι μόνο. Αυτή η διαδρομή είχε ξαναχαραχθεί την περίοδο 1985-1987 περίπου, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.
Την πρώτη διαδρομή την είχε σχεδιάσει ο κ. Ζαχαρόπουλος από τον Ορειβατικό Σύλλογο Προσοτσάνης. Εμείς θελήσαμε να βάλουμε σε αυτή τη διαδρομή και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, όπως οι λίμνες του Καταφύτου και των Λευκογείων, ώστε η διαδρομή να παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ενδιαφέρον. Ονομάσαμε τη διαδρομή «Άγρια Δράμα» γιατί διασχίζει το τελείως ορεινό και άγριο κομμάτι του Νομού Δράμας, δηλαδή όλη την πίσω πλευρά του Φαλακρού. Το «Μαύρο βουνό» όπου είναι τα οχυρά της γραμμής Μεταξά κλπ. είναι το κομμάτι του ορεινού όγκου που δύσκολα προσεγγίζεται από το ευρύ κοινό. Είναι μια ευκαιρία με την διάνοιξη αυτής της διαδρομής, να δοθεί σε χρήση για τους περιπατητές, ορειβάτες ή πεζοπόρους».
Σημειώνεται ότι μετά τη διάσχιση του Μονοπατιού, θα ακολουθήσει η σηματοδότηση του, κάτι που θα γίνει με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, η οποία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Η διαδικασία της σηματοδότησης και του καθαρισμού των μονοπατιών αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Για την προσπάθεια αυτή έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους όλοι οι δήμοι της Δράμας οι οποίοι, όταν το έργο ολοκληρωθεί, θα φροντίσουν να έχουν πρόσβαση, ο καθένας από την δική του πλευρά στο μονοπάτι της «Άγριας Δράμας».
Η διαδρομή του μονοπατιού είναι μαγευτική και ήδη έχει κυριολεκτικά εντυπωσιάσει τους περιπατητές που ήρθαν από την Αθήνα και μετείχαν στη διάσχιση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο για το ανάγλυφο όσο για την τοποθεσία και τις εικόνες που παρουσιάζει η περιοχή.

Χρονικά Δράμας

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ