Δράμα – Αμφίπολη … γιατί όχι Εξοχή – Αμφίπολη ;

Ανακοινώθηκε πρόσφατα  από τον υπουργό μεταφορών, η κυβερνητική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης. Πρόκειται για έργο συνολικού μήκους 43 χιλιομέτρων, το οποίο σε κάποια σημεία αφορά στην αποκατάσταση και στην διαπλάτυνση (13,5 χιλ) τμημάτων της υφιστάμενης οδικής αρτηρίας, ενώ σε άλλα στην κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων (29,5 χιλ). Πρόκειται για έργο το οποίο, εφόσον τελικά υλοποιηθεί, θα μετατρέψει μια από τις πλέον επικίνδυνες διαδρομές του εθνικού οδικού δικτύου, σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο πλάτους 22 μέτρων, με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Όπως ανακοινώθηκε το έργο θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ (συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα). Η αναβάθμιση θα συντομεύσει κατά μισή ώρα τουλάχιστον, την απόσταση Δράμας – Αμφίπολης. Ο ιδιωτικός φορέας που θα συμμετέχει, θα αναλάβει και την ευθύνη της λειτουργίας του νέου αυτοκινητόδρομου για 27 χρόνια, ενώ στην διαδρομή όπως υποστηρίχθηκε δεν θα τοποθετηθούν διόδια. Ο συντάκτης τηρεί επιφυλάξεις αναφορικά με την εξαγγελία της μη τοποθέτησης διοδίων στον νέο αυτοκινητόδρομο Δράμας – Αμφίπολης, όπως επίσης και για τον χρόνο ολοκλήρωσης του, συμμερίζεται όμως  την αισιοδοξία των εξαγγελιών γιατί θέλει να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον, όλης της περιοχής μας.

Οι κάτοικοι  του Νευροκοπίου, που ζουν σε μια απομονωμένη περιοχή, η οποία συνδέεται με την πρωτεύουσα του Νομού, με το χειρότερο κομμάτι όλου του εθνικού δικτύου, το οποίο μάλιστα αποτελεί μέρος και διεθνούς οδικής αρτηρίας (Ε 65), αντιμετωπίζουν επιπλέον και το ζήτημα της υπερβολής διοδίων. Δεν είναι δυνατόν για να ταξιδέψει ο κάτοικος του Νευροκοπίου στη Θεσσαλονίκη, να υποχρεούται να πληρώσει δύο ή τρία (αργότερα) διόδια, αφού προηγουμένως έχει διανύσει τη διαδρομή Νευροκοπίου – Δράμας, με 45 στροφές, χωρίς στηθαία ασφαλείας, χωρίς διαχωριστικά, χωρίς σήμανση, χωρίς επαρκή φωτισμό, με αποσαθρωμένο οδόστρωμα, με περιορισμένο πλάτος και κατά συνέπεια με ατυχήματα και υψηλό κόστος μετακίνησης και μεταφορών.

Είναι πλέον καιρός και η διαδρομή Δράμας – Σ.Σ Εξοχής, να τοποθετηθεί στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης, για την διεκδίκηση της αναβάθμιση της. Η βελτίωση του Δράμα – Αμφίπολη, υλοποιείται ήδη με μεγάλη καθυστέρηση και εάν κάποιος αμφιβάλει, μπορεί να προβεί σε μια πρόχειρη σύγκριση της κατάστασης του απαρχαιωμένου αυτού δρόμου, με την κατάσταση των οδικών αξόνων σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Επίσης και η διαδρομή Νευροκοπίου – Καβάλας, είναι το ίδιο απαράδεκτη. Τα ογδόντα χιλιόμετρα μέχρι την θάλασσα, απαιτούν περισσότερο από μιας ώρας διαδρομή.

Οι δρόμοι συμβάλλουν στην ασφάλεια, την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη σε ένα τόπο. Επιπλέον ευνοούν το εμπόριο, την ανταλλαγή πολιτιστικών προϊόντων και την αλληλογνωριμία των λαών.

Το εμπόριο, ο τουρισμός και γενικότερα η οικονομία του Νευροκοπίου και όλου του Νομού Δράμας, θα βρισκόταν σε καλύτερο επίπεδο, εάν η πρόσβαση από και προς την Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, ήταν συντομότερη και ασφαλέστερη.

Απάντηση

ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ